Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Melina szekina v2

27 Posty
11 Użytkownicy
2 Reakcje
1,361 Wyświetlenia
sheckin
PokerStrategist

W życiu bym nie przypuszczał, że jeszcze kiedykolwiek założę blog na Pokerstrategy, ale jak widać nigdy nie mów nigdy. W ostatnim blogu napisałem, że wrócę do pisania jak mój bankroll będzie wynosić 300 dolarów i oto jestem. :coolface:

Zakładam nowy blog, gdyż poprzedni zniknął w otchłani micro blogów cashowych, a ponadto nie chcę narażać potencjalnych nowych czytelników na czytanie moich ówczesnych rozterek. Wspomniałem, że nie przypuszczałbym, że będę jeszcze kiedyś prowadził blog na tej stronie, ale życie poukładało się inaczej. Ponad 6 tygodni temu złamałem nogę i uziemiony, z nudów przypomniałem sobie, że chyba mam jeszcze jakieś drobne na Pokerstars. Z niecałych dziewięciu dolarów zrobiłem na zoomie 120, potem grałem jeszcze regularne stoliki, HU SnG turbo i hyper aż trafiłem na Spiny, o których wcześniej nie miałem zdania. Ot były sobie i już.

Zacząłem od razy o wpisowego 3 dolary i bardzo mi się spodobały. Wprawdzie nie do końca wiem jak je grać i w sumie dlatego zakładam ten blog. Mam nadzieję, że znajdę kogoś na podobnym poziomie, z kim mógłbym sobie przeanalizować grę i pograć wspólne sesje. Brakuje mi materiałów szkoleniowych, więc do tej pory wszystko opieram na analizie rozegranych turniejów i własnej czutce. :coolface:

Szukam jednej, maksymalnie dwóch osób do wspólnych analiz, gdyż z doświadczenia wiem, że większe grupy zwykle nie potrafią przetrwać próby czasu. Gdyby ktoś miał ochotę na współpracę, to witam z otwartymi rękoma.

Cel jaki sobie obrałem, to dobicie do 500 dolarów i zaatakowanie piątek, gdzie z racji możliwości wygrania miliona, powinno być sporo rybek. Myślę, że 100bi będzie w porządku.

No to by było chyba na tyle, aha, gram jednorazowo dwa stoły, jak kiedyś włączyłem trzy i wszędzie doszedłem do fazy HU, to nie wiedziałem co się dzieje. Na koniec dam jeszcze wykres, jak widać fart dopisuje :D

Spoiler

Gdyby ktoś miał jakieś pytania, to walcie śmiało.

Pozdro. :milord:

Odpowiedz
Cytat
26 odpowiedzi
sheckin Autor wątku
sheckin
PokerStrategist

Ostatnimi czas było mało gry, bo Juwenalia, a więc wiadomo - najebka codziennie. Teraz powinno być lepiej, bo mam tylko jeden egzamin, a bronię się we wrześniu, więc czas na grę będzie.

Wykres od ostatniego wpisu:

Spoiler

Jak widać mało tego było, ale ciągle do przodu.

Przeniosłem też 10 dolarów na FTP aby wbić srebro, ale w tym miesiącu mi się raczej nie uda, więc poczekam do czerwca i dzięki bonusowym SP powinienem wyrobić srebro w ciągu 10 dni. Potrzebne jest mi ono do kilku filmów, a w szczególności tych Zapolka.

Nie wiedziałem nawet, że te Spiny za 5 dolarów to promocja czasowa, ale i tak chyba zaatakuje siódemki mając 500$, dając sobie 20BI na ewentualną stratę. Wie ktoś czy poziom bardzo się różni? Bo jeśli jest dużo wyższy, to wejdę posiadając 100BI. W sumie nie ma co planować, tylko skupić się i przejść trójeczki.

To chyba tyle.

Bankroll:
Pokerstars - 343.95/500$
FTP - 30.55

Odpowiedz
Cytat
Ashikaga
PokerStrategist

Siema !

Ja gram Twistery na ipoker, a od lipca planuję na p* spiny.
Jeśli chodzi o analizy to chętny. TYlko od razu mówię że jestem przegoniony z gir cash i praktycznie nigdy nie grałem SNG. Ale dam radę nadrobić zaległości.

Stawiam kropę i czekam na priv :) no chyba że nie chcesz. :) również założyłem bloga i zamierzam zapieprzać z grami Hyper turbo.

Odpowiedz
Cytat
Stellified
PokerStrategist

Napisane przez Stellified, miesiąc temu
Ja tam nie rozumiem, czemu jest milion blogów o spinach, a nikt jeszcze takowego nie nazwał 'spiny bez spiny' :f_o:

Odpowiedz
Cytat
GetRippedBro
Oldschool Grinder

siema podaj skype mozemy cos pokminic ja przeszedłem z hu ht na spiny

Odpowiedz
Cytat
Kozaczov
Poker Player

Siemaneczko :) sheckin widzę wracamy praktycznie w tym samym czasie na stoły :P fajnie ja od maja powolny powrót na stoliki w miarę wolnego czasu, mieszam zooma i spiny również :) tylko że za 1$ póki co bo mały depozyt zrobiłem. ;) Kropa i powodzenia na stolikach.

Odpowiedz
Cytat
sheckin Autor wątku
sheckin
PokerStrategist

Dzięki panowie za odzew i jednocześnie zapraszam do dalszych wypowiedzi. :D

#Ashikaga, też praktycznie cały czas grałem cashe, więc nie ma spiny. :P Zaraz wysyłam zaproszenie.

#Stellified, hahahaha, myśl co chcesz, ale naprawdę nie widziałem Twojego wpisu. :P

#GetRippedBro, również zaraz wyślę zapro, to pogadamy na temat wspólnych analiz. :)

#Kozaczov, siemanko, powiem szczerze: pierdol zooma, idź na Spin&Go, a poczujesz się jak w czasach zarania pokera. Oczywiście na tych niższych stawkach. Również powodzenia. :)

Postanowiłem się zapisać do promocji MBC. Podoba mi się taka rywalizacja i mam nadzieję, że będę mógł piąć się w niej w górą, aż osiągnę mój cel, czyli 2000 dolarów, które pozwolą mi na w miarę spokojną grę na 15. dolarowych spinach.

Wczoraj trochę spadłem i mimo wykresu, czuję, że to mnie wariancja jebała niesamowicie. Wiadomo taki zjazd, to nie zjazd, ale mam nadzieję, że dziś w końcu mi przyżre. Czuję, że gram w miarę ok, problem jest przede wszystkim w końcowych fazach HU. Powiedzmy, że mam 1200 żetonów, a rywal 300 i wczoraj chyba z 5 albo więcej razy się podnosili. Nie bardzo wiem co wtedy pushować, co foldować i w tym naprawdę należałoby się podszkolić.

Spoiler

Dziś chciałbym zagrać około 100 turniejów. Mam nadzieję, że się uda.

Bankroll:
Pokerstars - 311.95/2000$
FTP - 30.55

Odpowiedz
Cytat
MrLichu
Elite Grinder

Dajcie znać na skajpie spinowcy. Nick: lichu...
Warto coś stworzyć w tym temacie :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
sheckin Autor wątku
sheckin
PokerStrategist

Ogólnie początkowo myślałem nad grupą maksymalnie 3 osobową, ale jest nas coraz więcej, więc może faktycznie można coś pomyśleć. Ja na skype, będę się odzywał we wtorek (może poniedziałek), jak kupię sobie słuchawki z mikrofonem, bo bez tego ani rusz. Pozdro

Odpowiedz
Cytat
zordek666
Oldschool Grinder

Missclick

Odpowiedz
Cytat
Kozaczov
Poker Player

a_mrozinski ... w razie czego chętny na jakieś sweety etc ... :)

Odpowiedz
Cytat
sheckin Autor wątku
sheckin
PokerStrategist

Update
Ilość rozegranych rąk/turniejów: 88
Typ gier: SnG
Zysk/strata: 5
Aktualny bankroll: 342.50
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1

Volume tragedia, ale to przez urodziny kumpla. Nieważne. :P Jak widać na wykresie, bankroll przez ten czas się nie zmienił, choć jeszcze dziś miałem około 30 dolarów więcej. :P Ogólnie to zmniejszyłem liczbę stołów znowu do dwóch, bo 3-4 po prostu nie ogarniam. Fajnie byłoby rozgrywać chociaż te 50 turniejów dziennie. Tak w ogóle to teraz będę zaglądał do cashiera tylko w poniedziałki, przy okazji raportu do MBC. Na FTP pięć dolarów do przodu.

Spoiler

Jutro kupię słuchawki z mikrofonem, więc będzie można już coś ogarniać.

:f_drink:

Odpowiedz
Cytat
sheckin Autor wątku
sheckin
PokerStrategist

Szybki update, znowu volume strasznie kuleje. :/

Update
Ilość rozegranych rąk/turniejów: 175
Typ gier: SnG
Zysk/strata: 70.75
Aktualny bankroll: 413.25
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 2

Na starsach rozegrałem 159 turniejów, w tym jakieś 25 HU turbo, a na FTP całe 16. :coolface:

Wykresy:

Pokerstars:

Spoiler

FTP: (nie wiem czemu taki pojebany :D)

Spoiler

W nadchodzącym tygodniu mam trochę pracy na uczelni, ale mam nadzieje rozegrać minimum te 400 spinów.

Bankroll:
Pokerstars - 362.70/2000$
FTP - 50.55

Odpowiedz
Cytat
sheckin Autor wątku
sheckin
PokerStrategist

Chyba trzeci poker na starsach :D

Ostatnio live miałem królewskiego w sercach :pokerface:

Odpowiedz
Cytat
Skibcio
PokerStrategist

Oba wykresy są tak samo "pojebane". Masz dwie różne skale, jedna dla żetonów, a druga dla gotówki. Na PokerStars grałeś więcej i tak się złożyło, że linie te są zbliżone, ale jak powiększysz początek wykresu to zobaczysz, że też są w innym miejscu.

Odpowiedz
Cytat
kisiellodz
Elite Grinder

.

Odpowiedz
Cytat
gorskey
PokerStrategist

Ostatnio tez gram 3$ z zamiarem przejscia wyzej odezwij sie na skypie jak mozesz nick gorskey10.

Odpowiedz
Cytat
sheckin Autor wątku
sheckin
PokerStrategist

Obejrzałem sobie wczoraj film Zapolka o hyper tubosach, który nawiasem mówiąc jest zajebisty i zaciekawiła mnie jedna rzecz. Autor filmu wylicza opłacalność pusha po mini raise przeciwnika. Chciałem się zapytać, czy można te obliczenia odnieść do spinów w momencie kiedy jesteśmy już w fazie HU.

Wyjaśnię na przykładzie Zapolka:

Mamy pierwszą rękę w HU HT, rywal gra mini raise do 40 żetonów, mamy A2s. Zapolek na potrzeby filmu zakłada, że przeciwnik otwiera 65% czasu w pierwszej ręce. Po naszym puszu sprawdza nas wg autora z 22+, A2+, KT+ i QJ+, czyli 22.61% range. Equity naszego A2s vs range który nas sprawdza wynosi 42.11 vs 57.89 na korzyść rywala. I teraz tak. Dzielimy te 22.61 przez 65% range'u, który on otwiera i wychodzi 34.7 i to jest procent czasu jaki sprawdzi nasz push. Czyli 65.3 czasu zrzuci.

Obecnie w puli są 3bb, które wygrywamy 65.3% czasu. Mnożymy 0.653x3=1.959 i to jest liczba bb, które wygramy w przypadku pasu przeciwnika.

Jeśli oponent zagra call na nasz push, to mnożymy 50bb, bo tyle będzie w puli, przez equity naszego A2s vs range rywala, który ustaliliśmy, czyli 42.11. A więc 50x0.4211= 21.055. Od tej liczby odejmujemy 24, czyli nasze bb, gdybyśmy spasowali i wychodzi wtedy -2.945. Ten wynik należy pomnożyć przez procent czasu, kiedy rywal nas sprawdza, a więc 34.7, czyli -2.945x0.347= -1.02. Tyle bb "wygramy" jak on sprawdzi.

Teraz dodajemy obie liczby, wynik kiedy on spasuje i wynik kiedy on sprawdzi. -1.02+1.959=0.937. I to jest liczba bb, którą zarabiamy w lonrunie na naszym pushu.

Mam nadzieję, że dobrze to wytłumaczyłęm. Jesli coś jest nie jasne, to najlepiej się zapoznać z samym filmem. To o czym mówię jest w pierwszych 15 minutach. Zapolek wszystko dokładnie wyjaśnia.

No i chciałem zapytać czy te obliczenia mają sens w spinach, w fazie HU. Jako przykład, dam poniższą rękę. Zaznaczam tylko, że pierwszy raz robię takie obliczenia, więc proszę o wyrozumiałość.

PokerStars - $2.82+$0.18|20/40 NL (3 max) - Holdem - 2 players
Hand converted by PokerTracker 4

Hero (BB): 600
SB: 900 (VPIP: 38.24, PFR: 32.79, 3Bet Preflop: 12.50, Hands: 81)

SB posts SB 20, Hero posts BB 40

Pre Flop: (pot: 60) Hero has K♥ 4♦

SB raises to 80, fold

Uważam, że przeciwnik może w tym momencie otwierać około 55%, coś takiego:

Po moim ewentualnym puszu sprawdzi mnie mniej więcej z takim zakresem:

Czyli tak:

Powyższy zakres to 29.63, więc 29.63/55.97=0.529, czyli 52.9% - tyle % czasu sprawdzi mój push.
47.1% - tyle % czasu spasuje.

3x0.471=1,413 - bb, które wygram jak on spasuje

I teraz tak, u Zapolka po puszu było 50bb, po moim puszu będzie 30bb, gdyż ja mam 15 i teraz nie wiem czy dobrze liczę.

30x0.4403(equity mojej ręki)=13.209
13.209-14(moje pozostałe bb) = -0.791
-0.791x0.529= -0.418439

-0.418439+1,413=0.994561

Czyli teoretycznie wychodzi, że pusz byłby ok, ale tak jak mówię, pierwszy raz robię te obliczenia i nie wiem czy w ogóle pasują one do tej sytuacji. Pomijam to, że być może źle przypisałem range, być może dałem mu zbyt luźny. Bardzo proszę o opinię, korekty i ewentualną pomoc. Gdyby powyższe obliczenia były złe, to jak obliczyć czy mój push byłby tutaj poprawny.
Dopiero się uczę SnG, więc liczę na wyrozumiałość.

Odpowiedz
Cytat
8dyb8
Oldschool Grinder

hu to hu :) nie ma znaczenia czy w spinie, czy w hu sng czy w main evencie wsopa

a co do tej reki to snap flat preflop (w merytorycznosc obliczen nie wnikalem)

Odpowiedz
Cytat
kisiellodz
Elite Grinder

Też właśnie wczoraj oglądałem ten filmik Zapolka :P
Tak jak już kolega wyżej odpisał, HU to HU, więc obliczenia będą zawsze takie same. Jedynie zakresy trzeba przypisywać odpowiednie dla danych gier, bo inne zakresy otwierania i callowania damy regowi z HU HT 60$, a inne fishowi ze Spinów za 3 czy 7$. I trzeba też pamiętać, że to, że push ma dodatnie EV oznacza, że jest lepszy od foldu, ale niekoniecznie musi być lepszy od flat calla. Tutaj musimy już wziąć pod uwagę jak przeciwnik gra postflop, jak często cbetuje, czy daje się wyblefować i generalnie jak często wygramy daną pulę na postflopie.

Odpowiedz
Cytat