Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Kto gra grubo, wygrać musi

49 Posty
12 Użytkownicy
4 Reakcje
2,578 Wyświetlenia
Sowiczek
Oldschool Grinder

Siema. Na początku się przedstawię. Damian, 22 lata, student ekonomii. Nie miałem pomysłu na tytuł, a to jeden z moich ulubionych tekstów podczas gierek ze znajomymi:D Kiedyś już coś kombinowałem jeśli chodzi o blogowanie, ale ani nie robiłem tego często, ani jakoś specjalnie zachęcająco do czytania. Wklejałem jakieś nic nie znaczące rozdania set vs set i z tego co czytałem cele były nieodpowiednie. Od tamtej pory grałem regularnie, ale nie wychodziłem nic ponad NL25. Potrzeba regularnych wypłat nie pozwalała wejść wyżej. Chociaż zdarzały się okresy po prostu wpierdolu, a wtedy żeby się podbudować zazwyczaj też robię cashouty. W maju wszystko wypłaciłem i zostało mi jakieś 80$ na P* i postanowiłem sobie zrobić rolla od tej kwoty. Najpierw NL5, tam nigdy wpierdolu nie zaznałem to się nie bawiłem w NL2. Tak to mniej więcej wyglądało:

Jak widać prawie 13BB/100. Kombinowałem trochę z czerwoną linią, bo na tym limicie to mniej kosztuje, a mam wrażenie, że to tam miałem największe leaki. Był juz w miarę roll na NL10 i tam sobie zabawiłem dłużej. Staram się wchodzić na kolejny limit tak z większa ilością BI dla pewności. Jeśli chodzi o NL25 to nawet z 40 BI, ale z NL5-10 robiłem wyjątki. Chyba że by to tragicznie wyglądało to bym dostosował się, ale nie było źle. Tak to wyglądało na NL10:

Winratem sam byłem zaskoczony. Sporo podskoczył z powodu leaków przeciwników w 3betowanych pulach. Grali tam bardzo fit or fold, sizingami można było przewidzieć ich kartę i pewnie na niektórych z gości w ogóle nie zrzucałem na 3bety IP. Na NL16 wszedłem dopiero gdzieś z 40 BI. Na początku szło dobrze, ale średnio mi się podobała moja gra no i się skończyło wygrywanie. Szybko się ogarnałem. Wystarczyło pozawężać zakresy, bo na NL16 to mam wrażenie że gra więcej regów, niż na NL25:P. Ale co ja tu opowiadam bez wykresu:

Dzisiaj już przekroczyłem granice 40 BI na limit i wracam na NL25, na którym najwięcej spędziłem czasu. Winrate jest niezły, szczególnie na koniec wdzierało się już mało błędów. Volume jest jednak haniebny, ale na to nie mogłem nic poradzić. Było co robić na uczelni przez te 2 miechy. Zresztą mam wrażenie, że świadomość tego, że mam coś do zrobienia źle wpływa na moją grę. Wcześniej nie zacząłem bloga, bo nie było czasu, trzeba było napieprzać jak tylko jakąś godzinkę udało się urwać, bo chciałem grać już właśnie w lipcu NL25.

O tym jak poprowadzić tego bloga pomyśle jutro bo akurat skrobię coś w przerwie meczu i potem już mi się nie będzie chciało. Zastanowie się nad jakimś realnym volume do osiągnięcia. Powinno być dobrze na NL25, bo jak pisałem wcześniej mam wrażenie, że NL16 jest bardziej zaregowany.
Mam nadzieję, że blog się spodoba. Jakieś sugestię, czy nawet krytykę bardzo chętnie przyjmę.

Odpowiedz
Cytat
48 odpowiedzi
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Zapomniałem dodać, że gram normalne stoły short-handed

Ogólnie strasznie sobie ostatnio skróciłem długość sesji. Kiedyś na siłę grałem co najmniej 2h, teraz gram godzinkę zazwyczaj. Czasami wracam po pół godziny i gram kolejna godzinkę. Założyłem sobie, że będę grał 3 takie sesje minimum dziennie. W tym tygodniu to żaden problem, ale za tydzień już będzie robota i nie będzie tak ciekawie. Będę w stanie grać ze 2 dziennie. W każdym razie zazwyczaj w godzinę gram mniej więcej 500 rąk, więc 30k rąk jest moim minimum. Górnego sobie nie zakładam, bo po co:D
W sierpniu nałożę sobie większy volume, bo 30k rąk to raczej dobre dla leniuchów.

Dzisiaj zagrałem sobie NL25 i było pozytywnie. O wynikach nie mówię, wykresami też nie będę codziennie spamował. Pewnie powrzucam coś na koniec miesiąca, albo co tydzień. Największym dzisiaj problemem było brak bazy na P*, ale miałem to co limit i jakoś sobie radziłem. Każdy to unk póki co.

Co zauważyłem:
-Więcej 4betów. Na niższych limitach spotykałem częściej pasywną obronę na 3bety, tutaj agresywne 4bety. Rozwiązaniem będzie zmiana zakresów na takich gości. Zagram sobie czasami 3bet/ship z pp czy niskim Axs.
-SPAZZY :coolface: Mam wrażenie, że niektórzy nie potrafią panować nad agresją

To dopiero jedna sesja, więc może pochopne wnioski. Na deser dzisiejszy sponsor mój, no i chyba najciekawsze rozdanie:
Poker Stars, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

UTG: $25.35 (101.4 bb)
MP: $25.25 (101 bb)
CO: $21.73 (86.9 bb)
Hero (BTN): $46.51 (186 bb)
SB: $28.76 (115 bb)
BB: $26.05 (104.2 bb)

Preflop: Hero is BTN with Q Q
UTG raises to $0.80, 2 folds, Hero calls $0.80, 2 folds

Flop: ($1.95) 9 4 2 (2 players)
UTG checks, Hero bets $1.20, UTG raises to $4, Hero calls $2.80

Turn: ($9.95) 8 (2 players)
UTG checks, Hero bets $6.50, UTG raises to $20.55 and is all-in, Hero calls $14.05

River: ($51.05) T (2 players, 1 is all-in)

Results:

Spoiler

$51.05 pot ($2 rake)
Final Board: 9 4 2 8 T
UTG showed A 4 and lost (-$25.35 net)
Hero showed Q Q and won $49.05 ($23.70 net)

Miałem mało na niego informacji postflop, wiedziałem tylko, że jest agresywny. Preflop Raise 1st 36 z UTG. Opcją jest oczywiście 3bet/push, ale postanowiłem to tylko sprawdzić z paru powodów. Na SB fish, mam pozycję postflop, i nie znam kolesia jeśli chodzi o 3bety z tych pozycji. Osobiście na nieznanych mi graczy staram się unikać takich akcji.
Postflop mega dziwna akcja. X/R to KK,AA,sety,FD, jakieś air jak dla mnie. W każdym razie ja mam za mocną łapę żeby zrzucić. Na T koleś czeka i tutaj już się uśmiechnałem. Sety betują. AA,KK w większości też. Xback bym grał z JJ,TT i FD. QQ już było dla mnie wystarczająco dobre na b/call.

Odpowiedz
Cytat

Ja tutaj JJ i TT wolę sam betować na turnie, żeby unikać trudnych sytuacji na riverze, chyba że mam już jakąś próbkę na villaina i wiem coś o jego river play.

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Masz rację. Ja tak po prostu czasami gram spokojniej na nieznanych graczy, czy to żeby skontrolować pulę, czy dla informacji. W każdym razie bet tutaj z TT,JJ w długim okresie zdecydowanie lepszy.

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Początki na NL25 mogłyby być lepsze. O ile na bycie dosyć sporo pod linią EV nic nie można poradzić, to mimo wszystko widzę sporo rozdań, które rozegrałbym inaczej. Wynik prawie 9bb/100 powinien być satysfakcjonujący, ale ja dalej widzę błędy i żeby blog ku czemuś również służył, trochę tu dzisiaj popiszę, poanalizuję grę zamiast grać. Do 30k handów dobić będzie ciężko, ale i tak gram więcej niż jakbym sobie tego nie założył. Na Zoomie spokojnie bym to osiągnął, ale jakoś średnio mi one pasują. Wolę skupić się na winrate niż na volume, bo z czasem u mnie jest różnie.

Wrzucę tutaj te najbardziej dotkliwe moim zdaniem błędy:

UTG: $24.65 (98.6 bb)
MP: $17.84 (71.4 bb)
CO: $25 (100 bb)
Hero (BTN): $28.42 (113.7 bb)
SB: $18.54 (74.2 bb)
BB: $33.60 (134.4 bb)

Preflop: Hero is BTN with T A
2 folds, CO raises to $0.75, Hero calls $0.75, SB folds, BB raises to $3, CO folds, Hero calls $2.25

Flop: ($6.85) 6 K Q (2 players)
BB checks, Hero bets $3.50, BB calls $3.50

Turn: ($13.85) 3 (2 players)
BB checks, Hero bets $7.50, BB calls $7.50

River: ($28.85) 4 (2 players)
BB checks, Hero bets $14.42 and is all-in, BB calls $14.42

Results:

Spoiler

$57.69 pot ($2.00 rake)
Final Board: 6 K Q 3 4
Hero showed T A and lost (-$28.42 net)
BB showed K A and won $55.69 ($27.27 net)

Koleś squeeze 12.5 z BB, więc call ATs jest preflop ok. Nie wiem co prawda, jak się zachowuje postflop w 3betowanych pulach bo tylko 200 rąk, ale w zwykłych ma cbet tylko 33% czasu i ani razu nie grał x/fold. Najpierw co myślałem jak grałem. Na flopie chce wyrzucić air i jakieś pp. Na turnie już stwierdziłem, że albo betuje 2 razy, albo się poddaje. Stwierdziłem że jest w stanie wyrzucić tutaj jakieś Qx, czy nawet Kx słabe. Teraz widzę, że bet flop nie jest potrzebny. Z air to tylko AJ mnie bije, a parki moge spokojnie wyrzucic na turnie jak znowu zagra check. Mogę repować AQ,KJ,KT(chociaz to pewnie byłby 4bet, albo fold preflop). W ten sposób w jaki gram, ja w jego oczach wyglądam praktycznie na tylko KQ. On nie wie, ze ja jestem w stanie tak zagrac QQ, KK. Najczęściej pomyśli sobie, że ja to zawsze 3betuje preflop. Ja swoją linią za mało repuje w jego oczach i on może spokojnie mi tu zagrać x/c 3 razy z AQ. Mało repuję, zagranie kosztowne, stwierdziłem że niepotrzebne.

BB: $30.74 (123 bb)
UTG: $25.25 (101 bb)
MP: $14.44 (57.8 bb)
CO: $20 (80 bb)
Hero (BTN): $25 (100 bb)
SB: $94.75 (379 bb)

Preflop: Hero is BTN with 4 4
3 folds, Hero raises to $0.50, SB calls $0.40, BB folds

Flop: ($1.25) 5 Q 3 (2 players)
SB checks, Hero bets $0.75, SB raises to $2.09, Hero calls $1.34

Turn: ($5.43) K (2 players)
SB bets $5.19, Hero calls $5.19

River: ($15.81) 7 (2 players)
SB bets $15.10, Hero calls $15.10

Results:

Spoiler

$46.01 pot ($2.00 rake)
Final Board: 5 Q 3 K 7
Hero mucked 4 4 and lost (-$22.88 net)
SB showed K Q and won $44.01 ($21.13 net)

Tutaj za dużo komentować nie trzeba. Straszny debilizm. Taki trochę nitowaty gracz 16/13 call open SB 2%, 3bet SB vs BTN 15%. Stwierdziłem wtedy, że on on tu za mały zakres repuje, nie 3betowałby tutaj setów(55,33). Tylko zamiast wtedy spojrzeć na staty konkretne to ja tak na czuja zagrałem, wielki pokerzysta :facepalm:. Przeciwnik ma 25% x/r flop, i właśnie może tak zagrać to co właśnie miał i pewnie każdego ewentualnego seta grałby x/r. To czy on tu 55,33 sprawdza na SB to już druga sprawa, ale na cholerę w tak kosztownego spota się wpieprzać bez info. Karta jest za słaba, żeby to bluffcatchować. Nawet analizować mi się tego nie chce, tak mi wstyd za to zagranie. Już myślałem, że dawno mi to minęło. Nic, chyba każdy z nas kiedyś wykonał takiego hero calla:D

Jest co do poprawiania, łap przeanalizowałem więcej, ale nie będę tutaj wszystkiego wrzucał. Druga sprawa jaka mnie już męczy to jak Polacy się na stołach traktują. Walą we mnie 3bety po kilkanaście procent a normalnie mają mniejszy zakres tego zagrania. Ja to na jakichś ruskich wolę się skupiać, ale bronić się jakoś przed tym też trzeba. Może przypadek, ale chyba nie tylko ja to zauważam, bo na paru filmikach już słyszałem o tym wzmiankę. Popatrzcie na przykład na to. Drugi, albo nawet trzeci raz z rzędu już dostałem 3bet od tego gracza. Kto wie, może to przeczyta, jak tak to pozdrawiam ;)

UTG: $26.80 (107.2 bb)
Hero (MP): $30.40 (121.6 bb)
CO: $25 (100 bb)
BTN: $51.68 (206.7 bb)
SB: $25 (100 bb)
BB: $25 (100 bb)

Preflop: Hero is MP with Q A
UTG folds, Hero raises to $0.75, CO calls $0.75, BTN folds, SB raises to $3.25, BB folds, Hero calls $2.50, CO folds

Flop: ($7.50) Q J T (2 players)
SB bets $3.50, Hero calls $3.50

Turn: ($14.50) 3 (2 players)
SB checks, Hero checks

River: ($14.50) 5 (2 players)
SB checks, Hero bets $5, SB raises to $18.25 and is all-in, Hero calls $13.25

Results:

Spoiler

$51 pot ($2 rake)
Final Board: Q J T 3 5
Hero showed Q A and won $49 ($24 net)
SB showed A 2 and lost (-$25 net)

Szczerze mówiąc chciałem zrzucić na bet turn, bo pewnie zawsze poprawi river, a ja tu za dużo bym nie bił. Nie mogę tego przeczekać po takiej akcji na river, bo mam mnóstwo value od gorszych rąk. Nie mogę też zrzucić za bardzo po x/r river, bo niestety, ale nic tutaj nie repował, a mój sizing kusi do blefu. Każda praktycznie lepszą ode mnie rękę, by tu betował na river myślę.

Ogólnie jest ok, błędy są zawsze, oby ich było jak najmniej. Teraz pewnie będzie trochę mniej gry, ale może nie będzie tak źle.

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Wypadałoby coś napisać, żeby blog nie poszedł w zapomnienie pośród innych, a że wczoraj trochę poniósł mnie melanż to grać raczej nie będę. Ogólnie jestem na siebie zły. Ponad tydzień pracy na stołach zaprzepaściłem w jeden dzień. Wynik póki co jest jak dla mnie zawstydzający, ale nie będę rozpaczał jak nie przegrywam. Przez ten jeden dzień zaopatrzyłem się w Tilt Breaker'a. Nie że jakoś w trakcie wspomnianej sesji byłem wkurwiony, bardziej bym to nazwał zażenowaniem. Jak wszystko przeanalizowałem to można było przegrać mniej, a pieniądz nie stracony to jak zarobiony. Volume jest średnie, ale na więcej nie mogę sobie pozwolić. Gram niewyspany, czasami zmęczony i to też wpływa na wyniki. Najważniejsze, że póki co nie dałem się wygryźć ze stawek. Różnią się od niższych i muszę parę aspektów pozmieniać w analizie. Dosyć często ludzie zamieniają rękę w blef już na flopie, np raise cbet 77 na boardzie 662 BTN vs UTG. Analizując takie ręce za cholere bym tutaj takiej ręki nie dał do zakresu przeciwnika, a muszę zacząć to uwzględniać.

Tak póki co wygląda mój wykres z NL25:

Pozapokerowo za rzadko zabieram się do czytania. Miało być tego więcej, mam ciekawe książki, ale jakoś się zabrać nie mogę.

Odpowiedz
Cytat
Endurx
PokerStrategist

1. easy fold pre
2. easy fold flop
3. wp jeśli serio tak bombarduje 3betami pre to na river nie repuje kompletnie nic

fajnie kombinujesz post flop ale musisz lepiej obczajać z kim w ogóle można kombinować a z kim nie, ten limit to mieszanka 1 2 3 poziomu levelingu, pierwsza ręka to dobitnie pokazuje.

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Z tym kombinowaniem święta racja. Czasami uważam swoje zagranie za niezłe, tylko przeciwnik nie ten. Już to po części do swojej gry włączyłem. Dzisiaj już drugi raz przekroczyłem stop loss, więc gry wystarczy. Jakichś strasznych błędów nie widzę. Na jednej decyzji można było na pewno zaoszczędzić, bo się pospieszyłem z callem. Stwierdziłem, że przeciwnik jest za dobry na ewidentne drawawanie OOP, przy strasznych oddsach jakie mu dałem i sprawdziłem jego donk pusha na river, kiedy się uzupełnił FD. Się okazało, że miał to na co wyglądał, a ja się znowu zlevelowałem. Nie dokończyłem pewnie przez to sesji. Ogólnie póki co jest lipa. Niby grę poprawiłem, a dalej dostaję w dupę. Najgorsze jest nie samo przegrywanie, ale kończące się pomysły co mogę zmienić. Na szczęście coś tam jeszcze mam zamiar pokombinować. Popracuję jutro nad HUD'em. Czasami mi brakuje statystyk podczas gry i za długo trwa wyszukiwanie niektórych. Muszę stworzyć jakiegoś nowego, przyjaznego pop up'a. To powinno podkręcić nieco winrate, który już się stał ujemny. Już dawno nie byłem pod kreską, ale zobaczę jak to będzie pod koniec miesiąca. Tylko konserwatywny bankroll managment mnie jeszcze chyba trzyma na NL25:facepalm:

Jak tylko wróci ochota na myślenie o pokerze to może jakieś ciekawe rączki powrzucam. Przy głębszym analizowaniu są większe szanse, że znajdę sposób na poprawę gry.

Odpowiedz
Cytat
grzel
Legacy Member

Fajny blog mli milo sie czyta fajna analiza rozdan czyli cos czego brakuje na wiekszosci blogow analizuj jak najwiecej bo to jest tak naprawdę ważna w blogach pokerowych .pozdrawiam i czekam na więcej postów .

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Cały weekend nie grałem to nie było po co pisać. Na razie blog jest słabo prowadzony, ale ledwo wyrabiam żeby na stoły usiąść i coś poanalizować. Już od piątku będzie konkretniej, bo kończę pracę, to i na wszystko będzie chwilka. Póki co jest strasznie swingowo, teraz pisze akurat po przegranej sesji(Stop loss się odpalił). Trochę mnie te swingi martwią. Domyślam się skąd się biorą, ale jakoś nie mogę się przestawić. Zbyt często spazzuję ostatnio. Znam rękę przeciwnika, uważam że w tej sytuacji powinien to zrzucić, bo ja tu rzadko blefuję, a tu call. Np. takie rozdanie:

SB: $62.06 (248.2 bb)
BB: $26.12 (104.5 bb)
UTG: $29.12 (116.5 bb)
MP: $21.28 (85.1 bb)
CO: $25.43 (101.7 bb)
Hero (BTN): $25.66 (102.6 bb)

Preflop: Hero is BTN with Q T
2 folds, CO raises to $0.75, Hero raises to $2.25, 2 folds, CO calls $1.50

Flop: ($4.85) 5 5 3 (2 players)
CO checks, Hero bets $2.80, CO calls $2.80

Turn: ($10.45) J (2 players)
CO checks, Hero bets $6, CO calls $6

River: ($22.45) 3 (2 players)
CO checks, Hero bets $14.61 and is all-in, CO calls $14.38 and is all-in

Results:

Spoiler

$51.21 pot ($2.00 rake)
Final Board: 5 5 3 J 3
CO showed 7 7 and won $49.21 ($23.78 net)
Hero showed Q T and won $0.00 (-$25.43 net)

39% raise 1st z CO, 67% fold vs 3bet CO. Wszystko wydaje się być spoko zagrane, tylko myślę, że jak zwykle źle dobrałem przeciwnika. Mój rywal rysuje się trochę na takiego calling station, czasami zrzuca na flopie, na turnie póki co nigdy, WTSD 39, W$SD 38. Już w trakcie rozdania, na flopie wiedziałem, że albo betuje tutaj 3x na dobrych kartach, albo lepiej się poddać. Wybrałem tą drugą opcję. Karty spadały dobre. Mam tutaj ogromny value range i pomyślałem, że wyrzucę go tu z dużej większości jego zakresu. Bo to nie jest fish. Taki 26/20 gracz, który po prostu kocha dochodzić do SD. Najgorzej było na river, bo juz czułem że mnie sprawdzi. Tylko co jest lepsze, odpuścić river, czy jednak uderzać bo taki był plan i koniec kropka. Na niższych stawkach odpuszczałem, tutaj już staram się szlifować jednak każdy szczegół. Może dlatego mój winrate tak spadł. Najwidoczniej to jeszcze nie są stawki na te rozkminy, bo się leveluję niepotrzebnie, a to bywa kosztowne.

Był jeszcze jeden spazz kompletnie bez komentarza, ale to wstawię później, bo już mi stoły się odblokowały. Miło, że ktoś odwiedza bloga, to na pewno zachęca do pracowania nad nim i postaram się go rozkręcić.

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Postanowiłem reaktywować swojego bloga. Do końca grudnia pewnie już do stołów nie usiądę, postanowiłem sobotni wieczór spędzić w zaciszu domowym i wpadłem na ten genialny pomysł:f_biggrin: No i ta zmiana forum, aż chce się pisać:D

Pokerowo jest ok. Ustabilizowałem swoją grę na NL25, bo przyznam szczerze pierwsze 2-3 miesiące były mocno BE, ale już jest profit. Roll jest, żeby uderzać NL50, ale spodziewam się dosyć ciężkiego stycznia na uczelni, więc będzie mnie można jeszcze 1 miesiąc spotkać na stołach NL25. Oto wykres z moich wojaży na tym limicie.

Jakieś 4-5bb/100, ostatnie 2 miesiące to nawet było 9-10, więc umiejętności na NL50 raczej nie zabraknie:f_cool:. Mam zamiar spedzić na kolejnym limicie z pól roku. Kiedyś skakałem po limitach, jak tylko było 25-30 BI, teraz poker ma mi przynosić jakąś kasę i dopiero gdy coś zarobię i wypłacę, wskakuję wyżej. Zresztą o wiele lepiej to mi działa na mindset.
Blog w sumie musiał iść w odstawkę. Musiałem z czegoś zrezygnować z braku czasu, a wydaje mi się że najmniej korzyści właśnie dawał mi blog. Oby teraz było inaczej, zawsze to jakieś postanowienie noworoczne:f_thumbsup:

Duży progres osiągnąłem jak powiedziałem sobie, że ja już nie mam czasu i miejsca na błędy. Wiedziałem, że nie jestem w stanie poświęcać pokerowi więcej niż 1-2h czystej gry dziennie i muszę ten czas maksymalnie wykorzystywać. Niezły efekt to przyniosło. Wcześniej niepotrzebnie chyba usprawiedliwiałem na siłę błędne zagrania. Więcej grałem, więc volume było ważniejsze od winrate. Teraz trzeba było pozamieniać priorytety.

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Coś by pograł, ale brak monitora w moim rodzinnym mieście mnie zniechęca. Dawno nie siedziałem skulony na laptopie i pewnie tylko bym się wkurwiał, więc trzeba czekać do stycznia. Nigdy nie korciło mnie robienie jakichś konkretnych postanowień noworocznych, a może warto. Potraktuje to jako taki plan, a może coś z tego wyjdzie.

Od jakiegoś czasu staram się mocno ograniczać alkohol, bo moim zdaniem mocno mnie to stopuje w rozwoju:coolface:
Mniej więcej się udawało, więc teraz warto pójść krok dalej. Także zero upijania się i zobaczymy ile pociągnę. Nie mam nic przeciwko dwóm piwkom, czy odrobinie łychy dla relaxu gdzieś w gronie znajomych. W sumie to i do najebki też nie mam, tyle że na mnie to źle działa. Czuję w kolejnych dniach ogromne rozleniwienie, nie mówiąc o gorszej koncentracji etc. Na pewno spróbować nie zaszkodzi. Żeby nie było, to wszystko dopiero od stycznia. Znajomi nie pozwolą mi nie pić w sylwester, a ja aż tak asertywny nie jestem:f_biggrin:. W każdym razie to najmniej ważne postanowienie, ale pewnie ze względu na święta pierwsze co przyszło na myśl.

Druga sprawa to uczelniana. Oczywiście w terminie skończyć licencjat, nie ma co tu więcej kombinować w tym temacie. Od razu mówię, że będzie to ważniejsze od pokera. Jak nie rozegram jakiejś sesji pokerowej to nic się nie stanie, ale jak ją rozegram kosztem czegoś innego to znając siebie strasznie się wkurwię. Takie priorytety póki co:f_thumbsup:.

Pokerowo też myślę, że dosyć konkretnie. Głównym planem jest zacząć regularnie grać NL100, żeby to osiągnąć chce mieć 50-60BI na ten limit i winrate na poziomie minimum 5bb/100 na NL50. Wiadomo winrate może się zmieniać z miesiąca na miesiąc, ale jakąś liczbę konkretną chcę podać. Bez tego postanowienia można sobie o kant dupy wsadzić:coolface:

Co jeszcze, dobrze by było więcej czytać. Jednak zamiast minimum dziennego wolę sobie dać jakieś tygodniowe czy coś. Żeby nie było, że czytam bo północ się zbliża i trzeba wyrobić normę. Takie czytanie też można sobie o kant dupy wsadzić jak dla mnie. Przecież to jest jakaś tam forma rozrywki. Słyszałem, że na początek dobre jest 20-30 min dziennie, to niech będzie 3-3,5h tygodniowo. Tylko muszę wyrzucić gazety i artykuły piłkarskie z tego koszyka, bo to będzie za łatwe wtedy.

Na sportowo to dalej mniej więcej tak samo chcę pociągnąć jak już zacząłem ze 2 miechy temu. 4-5 razy w tygodniu jakieś aktywności sportowe. Wcześniej to było ze 3-4x basen i 1-2x coś tam lubiłem czasami porobić z uchwytami do pompek i drążku. Teraz chcę dołożyć piłeczkę ukochaną do tego od czasu do czasu. Precyzować tego nie będę, bo często mi się rzeczy nudzą. Ważne żeby te 4-5x w tygodniu coś ze sobą na sportowo robić.

Jest jeszcze odrobinę innych celi, które sobie założyłem już wcześniej na ten rok, ale na razie nie ma co się specjalnie na ten temat rozpisywać. W sumie to zawsze jakieś sobie nakładałem w głowie, ale teraz mam je na piśmie, więc mam nadzieję będzie to bardziej wiążące. Sporo osób już mi doradzało spisywanie wszystkiego. Podobno daje to lepsze efekty. Nie wiem, zobaczymy jak to ze mną będzie:f_biggrin:

Póki co nie ma żadnych moich przecudownych pokerowych rozkmin, co trochę mija się z celem prowadzenia pokerowego bloga, ale co zrobić jak człowiek nie gra. Poczytałem i sam przeanalizowałem chyba wszystkie łapy NL25+ na forum, ale na moim blogu raczej znajdziecie w większości moje własne rozdania.
Prawdopodobnie już w grudniu nic nie napiszę więc HAPPY NEW YEAR!! wszystkim którzy w ogóle dotrwali do tego ostatniego zdania:f_drink:. Oby Polacy rządzili na stołach w przyszłym roku, tego się chyba powinno nam życzyć.

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Od jutra zaczynam grę. Jeszcze dzisiaj odpuściłem bo byłem za bardzo niewsypany, wiadomo:f_drink: Zawsze taka dłuższa przerwa pozytywnie na mnie wpływa jeśli chodzi o nastawienie, ale niestety wyniki cierpią. Dlatego popykam jeszcze NL25 i powoli będę myślał o shootowaniu NL50, zależnie od wyników i oceny własnych umiejętności. Zawsze uderzałem od razu z grubej rury wyższe limity, tzn odpalałem wszystkie stoły z wyższego limitu naraz. Teraz pomyślę o stopniowym dokładaniu, bo wiele osób taką metodę poleca. Jeżeli ktoś ze stycznością z NL50 czyta mój wpis, to z chęcią przyjmę jakieś porady dotyczące tego limitu.

Zamiast gry, postanowiłem podrasować trochę swoje popupy. Już dawno to planowałem. Wyrzuciłem niepotrzebne, czy powtarzające się staty. Dodałem te, których mi brakowało i pobawiłem się czcionką, dla lepszej czytelności. Mam nadzieję że coś to wniesie do winratu:f_thumbsup: Kolorystycznie się nie bawiłem. Nie wiem czy w moich przypadku to coś zmieni. Preferuję chyba jednak szarość defaultową, ale kto wie, może kiedyś i w to się pobawię. Myślę też nad lekką zmianą HUD'a, ale to nie teraz.

To co muszę poprawić we własnej grze to na pewno zwracanie większej uwagi na staty związane z Showdown. Naprawdę przydatne to są liczby, ale jakoś tak z przyzwyczajenia rzadko do nich zaglądam, a myślę że i na tym podciągnąłbym trochę BB/100. Jest jeszcze jedna rzecz, którą będę analizował, bo jest ona moim sporym leakiem, przynajmniej tak pokazują liczby, ale nie wspomnę o nim póki go nie zlikwiduje, żeby nikt tego potem przy stołach nie wykorzystywał:f_biggrin:

Mam nadzieję, że to będzie dobry rok. Póki co dzisiaj starałem się spełniać inne postanowienia, ale baaardzo późna pobudka mi to skutecznie uniemożliwiła. FAIL na całej lini. Taki spodziewany falstart:tongue:

Odpowiedz
Cytat
sycylek
Oldschool Grinder
Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Pierwsze noworoczne sesje już za mną. Podczas pierwszej szło jak po grudzie, nie widziałem w niej jakichś kosmicznych błędów, ale niektóre zagrania były mniej +EV niż powinny. Byłem cały czas pod kreską i jakoś pod koniec dopiero wskoczyłem na mało znaczący zysk, jakieś 20BB. Lubie krytycznie do siebie podchodzić, więc powstawiam niektóre rozdania, które można było lepiej zagrać.
Na początku akurat ok rozegrana:
Poker Stars, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 5 Players

SB: $49.70 (198.8 bb)
Hero (BB): $25 (100 bb)
MP: $40.45 (161.8 bb)
CO: $27.65 (110.6 bb)
BTN: $33.14 (132.6 bb)

Preflop: Hero is BB with 3 7
3 folds, SB raises to $0.75, Hero raises to $2.25, SB calls $1.50

Flop: ($4.50) 3 3 T (2 players)
SB checks, Hero bets $2.20, SB raises to $4.40, Hero calls $2.20

Turn: ($13.30) J (2 players)
SB checks, Hero bets $5, SB calls $5

River: ($23.30) A (2 players)
SB bets $11.12, Hero calls $11.12

Results:

Spoiler

$45.54 pot ($2 rake)
Final Board: 3 3 T J A
SB showed A J and lost (-$22.77 net)
Hero showed 3 7 and won $43.54 ($20.77 net)

3bet marginalny, ale czasami trzeba próbować. Przeciwnik STL SB 44, folduje do 3betów 50, ale jako obronę stosuje calle. Stwierdziłem, że ręka za słaba na call, a mogę sobie ją rozegrać w razie czego w 3bet pocie IP. Na cbety też przeciwnik za dużo nie folduje, 44 flop i 25 turn. Z tego względu pewnie uderzałbym często one and done na flopie jakbym miał jakieś equity. Na złych boardach bym poddawał raczej. Flop marzenie, tym bardziej że kto by się tu u mnie tripsa spodziewał. Tylko A3o ewentualnie, bo A3s to pewnie call. Zobaczyłem, że koleś uwielbia x/r w 3bet potach, jakies 20% i małym sizingiem prowokacja się udała. Nie widzę sensu tego 3betować, chcę trzymać jego blefy, które praktycznie są drawing dead na mnie. Na turnie spada niby średnia karta, ale ja i tak tego nie poddam w żadnym wypadku. Nie chciałem walić overshipa, więc rozłożyłem to na 2 mniejsze bety. River donk bet, niby KQ się uzupełniło, ale spodziewałbym się z tą kartą kontynuacji agresji na turnie raczej. TT,JJ,AA odpada jak dla mnie. Po pierwsze wrzuciłby all-in a tymi kartami a nie zostawiłby sobie 2$ behind, po drugie one grają inaczej na wcześniejszych streetach moim zdaniem, więc easy call. Niby mogłem shipować, jak mu powyrzucałem te ręce, ale może zagrał tak KQ, więc call też spoko myślę. Wstawiłem tą rękę ze względu na jego decyzje na river. Rozumiem, że on obawia się xback z mojej strony z KK,QQ, czy może jakiegoś Axa(raczej nie ma tego w moim zakresie po takiej akcji), ale jego donk bet jest overplayem. On nie ma tam valuebeta, bo ja z niczym gorszym go nie sprawdzę. Myślę, że koleś spory błąd popełnił na river.

Tą rękę z chęcią bym wrzucił do oceny, ale muszę pograć trochę na jakiejś platformie przypisanej do ps, żeby chociaż srebro wyrobić.

SB: $44.16 (176.6 bb)
BB: $29.84 (119.4 bb)
MP: $26.12 (104.5 bb)
Hero (CO): $29.48 (117.9 bb)
BTN: $25 (100 bb)

Preflop: Hero is CO with T Q
MP folds, Hero raises to $0.62, BTN calls $0.62, SB calls $0.52, BB folds

Flop: ($2.11) 3 5 T (3 players)
SB bets $1, Hero raises to $3.25, BTN calls $3.25, SB calls $2.25

Turn: ($11.86) 4 (3 players)
SB checks, Hero checks, BTN checks

River: ($11.86) 5 (3 players)
SB checks, Hero checks, BTN bets $9.75, SB folds, Hero calls $9.75

Results:

Spoiler

$31.36 pot ($1.41 rake)
Final Board: 3 5 T 4 5
SB mucked and lost (-$3.87 net)
Hero showed T Q and won $29.95 ($16.33 net)
BTN showed J 9 and lost (-$13.62 net)

Chodzi mi tu głównie o turna. BTN to reg, a BB fish. Czy lepiej to betować, czy x/decide. Range BTN na turnie to moim zdaniem są FD, sety, JJ, AT,KT. Karta na turn zagęszcza też trochę board i trafia z kolei w range fisha, więc nie do końca wiedziałem czy ja mam tutaj valuebeta i zdecydowałem się na x/decide. W equilabie jutro się pewnie dopiero pobawię z tym rozdaniem, tak na oko mi ciężko powiedzieć, czy lepiej to betować, czy nie. Na river to był dla mnie easy call. Przeciwnik nic nie repuje, to praktycznie zawsze są drawy, no i się nie pomyliłem.

SB: $27.20 (108.8 bb)
BB: $33.49 (134 bb)
UTG: $50.20 (200.8 bb)
MP: $25.55 (102.2 bb)
Hero (CO): $35.04 (140.2 bb)
BTN: $26.13 (104.5 bb)

Preflop: Hero is CO with 3 3
2 folds, Hero raises to $0.62, BTN calls $0.62, 2 folds

Flop: ($1.59) 3 2 9 (2 players)
Hero bets $1, BTN calls $1

Turn: ($3.59) J (2 players)
Hero bets $2.50, BTN raises to $5.50, Hero calls $3

River: ($14.59) J (2 players)
Hero checks, BTN bets $8.25, Hero calls $8.25

Results:

Spoiler

$31.09 pot ($1.40 rake)
Final Board: 3 2 9 J J
Hero mucked 3 3 and lost (-$15.37 net)
BTN showed 9 J and won $29.69 ($14.32 net)

40/20 Call btn vs co 26. Takie niby fishowate staty, ale 1,6k rąk mam na gościa, czyli gra chyba regularnie. W tym rozdaniu można dyskutować. Fold to cbet flop 31, turn 61. Na takiej strukturze to on pewnie na flopie poddaje tylko jakieś 67,78. Ma spory fold to cbet turn, ale też nieduży bet vs missed cbet, więc po prostu poleciałem standardowo bet. Dostaje raise. Tu przyznam trochę się zagapiłem, bo myślałem że on jest pasywny. Tyle że pasywny to on jest tylko na flopie i to mnie zmyliło. Raise cbet turn ma duży, szczególnie IP - 18. Nie wiem co jest tutaj lepsze, ship turn, czy call i call praktycznie na każdej karcie na river. Tak ogólnie na river też jest agresywny, więc semiblefy wygląda na to że zabetuje na river nawet jak nie trafi. Normalnie bym to zaakceptował, tylko OOP chyba wole ship turn i niech myśli. Na river nie widzę już sensu w x/r, sprawdzi mnie tylko 22,99,J9 i JJ i spokojnie ma to w swoim rangu. Mam na ten range 25%, więc nie widzę valuebeta, easy call.

SB: $35.43 (141.7 bb)
Hero (BB): $25 (100 bb)
MP: $104.71 (418.8 bb)
CO: $32.99 (132 bb)
BTN: $35.25 (141 bb)

Preflop: Hero is BB with A Q
3 folds, SB raises to $0.75, Hero raises to $2.25, SB raises to $5, Hero calls $2.75

Flop: ($10) K 4 5 (2 players)
SB bets $5.63, Hero calls $5.63

Turn: ($21.26) J (2 players)
SB bets $8.93, Hero folds

Results:

Spoiler

$21.26 pot ($0.96 rake)
Final Board: K 4 5 J
SB mucked and won $20.30 ($9.67 net)
Hero mucked A Q and lost (-$10.63 net)

Fold to 3bet na tych pozycjach przeciwnika to aż 80, a 4bet 4. Otwiera ze SB 46. Można call PF, ale ze względu na to że 2x z rzędu przed tym rozdaniem go 3betowałem(raz też BB vs SB, drugi nie pamiętam), to AQ już mi weszło for value 3bet. 4bet bardzo niski i to można już foldować PF. Sprawdziłem ze względu na dynamikę. Stwierdziłem, że często zacznie się po prostu odwijać 4bet blefem jakimś. Z przyzwyczajenia takie flopy zawsze sprawdzam, jeżeli założyłem że przeciwnik ma spolaryzowany zakres. Bije wszystkie jego blefy, a on dużo cbetuje w 3betowanych pulach (73%), więc pewnie nawet więcej w 4betowanych i oczekuje szczerości na turn. To jest taka konsekwencja sprawdzenia PF, ale wydaje mi się że ja jestem stratny na takich rozdaniach. Lepsze są boardy typu 442, czy coś takiego. Jego EWENTUALNY 4bet bluff range zawiera jakieś Kx, ze względu na blokery i ja chyba za mało tutaj bije. Podkreśliłem ewentualny, bo o teraz o ile 3bet PF jest praktycznie zawsze ok na tych pozycjach, to powinienem dać mu kredyt na ten 4bet. Flop to już była konsekwencja procesu myślowego z PF, ale chyba też można było na flopie jeszcze zagrać fold. Za niski koleś ma 4bet na tej pozycji na takie rozkminy.

Było jeszcze parę rąk w tej sesji, którym się przyjrzałem, ale wszystkim nie jestem w stanie wstawić. W każdym razie to takie na styku, że można i tak, i tak zagrać. Nie widziałem jakiegoś strasznego rozegrania w nich.

To była ta bardziej poukładana sesja. Druga krótsza, ale kosmiczna. Zrobiłem 1-2 kosmiczne blefy, jakie rzadko robię. Pewnie wielu powie, że spazz:f_thumbsup:
Żarło niesamowicie, pewnie dlatego ją trochę szybciej skończyłem, żeby posta napisać. Planowałem to zrobić jutro szczerze mówiąc. Jeden bluff to był po prostu tripple barell bluff w 3bet pocie. Staram się czasami wykorzystywać swój image. Moje cbety są raczej poniżej normy, więc mogę sobie na to czasami pozwolić. Pokażę jednak ten durny bluff.

SB: $25 (100 bb)
BB: $22.02 (88.1 bb)
UTG: $35.77 (143.1 bb)
MP: $18.90 (75.6 bb)
CO: $35.96 (143.8 bb)
Hero (BTN): $25.22 (100.9 bb)

Preflop: Hero is BTN with T Q
UTG calls $0.25, MP calls $0.25, CO folds, Hero raises to $1.75, 2 folds, UTG calls $1.50, MP folds

Flop: ($4.10) T 8 7 (2 players)
UTG checks, Hero checks

Turn: ($4.10) 5 (2 players)
UTG bets $2.25, Hero calls $2.25

River: ($8.60) 9 (2 players)
UTG bets $4.75, Hero raises to $21.22 and is all-in, UTG folds

Results:

Spoiler

$18.10 pot ($0.81 rake)
Final Board: T 8 7 5 9
UTG mucked and lost (-$8.75 net)
Hero mucked T Q and won $17.29 ($8.54 net)

Się zagubiłem w tym rozdaniu już na flopie. Byłem zajęty innymi stołami spojrzałem na pulę na flopie i na nasze pozycje i ja myślałem, że wykonałem jakiś zły 3bet BTN vs UTG. To był jednak limp/call a to zmienia wiele. Zdecydowanie cbet for value na flopie. Ja w przekonaniu, że to 3bet pot chciałem grać xback dla kontroli i łapać blefy ewentualnie na dobrych kartach na turn i river. Wyszło co wyszlo, po takim rozegraniu easy call turn, a na river wymyśliłem sobie takie coś. Dzięki xback flop chyba łatwiej było mu uwierzyć w jakiegoś flusha. Nie powinienem tego robić w człowieka, który limpuje i jest potencjalnym fishem. W 3bet pocie już lepiej to by wyglądało z Q♦: jako blokerem, ale to i tak jest spazz. Więcej szczęścia niż rozumu w tym rozdaniu.

Dobra koniec biadolenia, patrzcie lepiej jak żarło. Czegoś takiego to dawno nie miałem.

Dzień jak widać finansowo udany. Widzę jednak dalej rzeczy do poprawy, muszę szybciej myśleć przy stołach przede wszystkim. Może to ta przerwa trochę tak na mnie podziałała. Więcej rąk nie mam już siły i ochoty wstawiać. Tak więc, dziękuję i dobranoc:appl:

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Wczoraj zabrakło czasu na wpis. Dzisiaj w sumie też prawie, bo za późno wstałem, ale jakoś się udało. Wczorajsza 3-godzinna sesja finansowo na +, a z gry to tak średnio jakoś mi się podobała. Znaczy aż tak tragicznie to nie było jak przeanalizowałem. Bardziej pewnie przebieg mnie zniesmaczył. Często nieudane blefy, czy blluffcatche. Sporo coolerów w których w większości byłem underdogiem, ale raz udało się sprzedać bad beata kolesiowi KK vs AA, co mnie trochę podbudowało:f_biggrin: Sesja była na + chyba głównie dlatego, że trochę męczyłem niektórych regów aż w końcu popełnili kosztowne błędy. Jeden squeezował z BB kiedy ja otworzyłem z CO i sprawdził BTN, a na mój 4bet odpowiedział shipem czego się spodziewałem, ale o tym za chwilę. Pokazał A8s, kiedy ja otwierałem AA i się utrzymałem. Ogólnie to koleś trochę źle czyta grę, ja wiedziałem że on nie zrzuca na 4bety, więc callowałem jego 3bety z niezłymi rękami po prostu i dynamikę mieliśmy postflop. Tutaj pierwszy raz kolesia pewnie od godziny 4betuje i ship z A8s. Dla mnie bomba:coolface:.
Drugi wariat otworzył z UTG za 4BB i często go 3betowałem, ale nie BB vs UTG bo miał bardzo tight range z UTG. Złapałem KK na BB, no to standard 3bet do 3,25 bodajże i dostałem 4bet ship na twarz za trochę ponad 100BB. Pokazuje mi AJo, na szczęście się utrzymałem. Pamiętam, że kiedyś też tak robiłem jak czułem się bezradny, ale to było dawno, jak jeszcze miałem spore problemy mindsetowe. Także mimo przegranego 3 barrel blefu w 3bet pocie z air oraz paru coolerom udało się ugrać lekko ponad 2 BI, więc z rezultatu nie mogłem być niezadowolony.

Dzisiaj sesja krótsza, bo usiadłem dopiero 23:30 do niej. Planowałem grać do 1:30 gdzieś, ale już mi się odechciało o 1-ej:s_thumbsup: Godzina trochę za późna do gry, ale nie chciałem rezygnować w niedzielę, za dużo kasy w weekendy i nie po to nigdzie nie wychodzę wieczorem, żeby się obijać. Docenię to teraz w dni powszednie, jak zaregowane stoły będą. Ogólnie ta sesja najbardziej mi się podobała ze wszystkich rozegranych w tym roku. Kompletnie bez emocji decyzje podejmowane. Chwila dekoncetracji miałem wrażenie że była, na parę minut, ale jakoś specjalnie nie wtopiłem kasy wtedy.
Teraz parę rąk z dzisiejszej sesji wypadałoby wstawić i poanalizować.

1.Poker Stars, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 4 Players

SB: $48.89 (195.6 bb)
BB: $50.64 (202.6 bb)
Hero (CO): $26.52 (106.1 bb)
BTN: $28.35 (113.4 bb)

Preflop: Hero is CO with 5 5
Hero raises to $0.62, BTN calls $0.62, 2 folds

Flop: ($1.59) 2 4 9 (2 players)
Hero bets $1, BTN calls $1

Turn: ($3.59) A (2 players)
Hero checks, BTN bets $1.75, Hero calls $1.75

River: ($7.09) T (2 players)
Hero checks, BTN bets $4, Hero calls $4

Results:

Spoiler

$15.09 pot ($0.68 rake)
Final Board: 2 4 9 A T
Hero showed 5 5 and won $14.41 ($7.04 net)
BTN showed K J and lost (-$7.37 net)

Gram na totalnego fisha z kosmicznymi statami 85/45, który nie zrzuca na cbety i wydaje się być w miarę agresywny.
PF,F standard. Na turn schematycznie można x/f, ale zrobiłem już to na niego ze 2 razy i już mi się znudziło zrzucanie. Postanowiłem grać x/c T, bo spodziewam się beta od niego z całym swoim air, którego ma od chuja i x/decide river. River spada jaki spada, ale ja poszedłem tutaj za konsekwencją. Dalej uważam że strzeli całe swoje air. Najgorszym zagraniem wydawało mi się właśnie x/c T i x/f R, więc zdecydowałem się na x/c. Kokosów na takich zagraniach robić nie będę, ale ogólnie myślę że zagranie +EV, gdyby to robić od czasu do czasu.

2. Rozdanie, którego najbardziej żałuję:
Poker Stars, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 4 Players

SB: $26.10 (104.4 bb)
BB: $13.21 (52.8 bb)
CO: $27.48 (109.9 bb)

Preflop: Hero is BTN with Q 6
CO folds, Hero raises to $0.50, SB raises to $1.30, BB folds, Hero calls $0.80

Flop: ($2.85) Q 8 Q (2 players)
SB checks, Hero bets $1.50, SB calls $1.50

Turn: ($5.85) 7 (2 players)
SB checks, Hero bets $3.25, SB calls $3.25

River: ($12.35) T (2 players)
SB checks, Hero bets $6.25, SB raises to $20.05 and is all-in, Hero calls $12.70 and is all-in

Results:

Spoiler

$50.25 pot ($1.00 rake)
Final Board: Q 8 Q 7 T
SB showed A Q and won $49.25 ($24.25 net)
Hero mucked Q 6 and lost (-$25 net)

85 rąk jedynie na kolesia, ale ogólnie pasywny postflop i coś tam 3betuje, ale nie jakoś nadmiernie. Ogólnie nienawidzę zrzucać, gdy dostaje takie oddsy, jeszcze z takich pozycji. Nie wiem do końca czy to leak, raczej zarabiam na takich rozdaniach, ale musiałbym wyflirtować to w HM. Może potem. Sizingi można podnieść, ale na flopie sucho więc nisko, a na turnie obstawiłem, że sprawdzi mnie AA,KK,JJ,TT,99 i sizing dobrany właśnie na ten zakres. Nie wydaje mi się, że tu całego stacka wyciągnę od gorszej ręki. Na river w planie miał być b/f i nie mam pojęcia dlaczego w dosłownie ostatniej chwili jak już miałem foldować zagrałem call. Poleciałem za readem z turna, że on ma ten konkretny zakres i tylko TT wpada, no ale wpada jednak. Przeciwnik w ogóle nie blefuje, ani nie zamienia karty w blef, przynajmniej na takiego mi wyglądał, więc easy b/f river. Po tym rozdaniu właśnie chyba dopadł mnie ten moment rozkojarzenia. Zamiast zostawić je w tyle, ja nad nim rozmyślałem kontynuując sesję. Jakiś głupi blef na turn pamiętam wtedy wykonałem, no ale trudno.

3.

SB: $25.10 (100.4 bb)
Hero (BB): $35.01 (140 bb)
UTG: $32.55 (130.2 bb)
MP: $25.75 (103 bb)
CO: $16.89 (67.6 bb)
BTN: $52.79 (211.2 bb)

Preflop: Hero is BB with A Q
2 folds, CO raises to $0.75, BTN folds, SB calls $0.65, Hero raises to $3.25, CO calls $2.50, SB calls $2.50

Flop: ($9.75) T A J (3 players)
SB checks, Hero checks, CO checks

Turn: ($9.75) 8 (3 players)
SB bets $4, Hero calls $4, CO folds

River: ($17.75) 5 (2 players)
SB bets $17.85 and is all-in, Hero calls $17.85

Results:

Spoiler

$53.45 pot ($2 rake)
Final Board: T A J 8 5
SB showed 6 6 and lost (-$25.10 net)
Hero showed A Q and won $51.45 ($26.35 net)

Na CO fish, co widać po stacku, na SB dobry, solidny, mądrze agresywny reg. PF std. Na flopie postanowiłem kontrolować pulę. Za dużo value tutaj nie ma, na ship chyba muszę się zrzucać (na fisha może call bo trochę bym był pot committed), wolę oddać inicjatywę. T std. Nad riverem dłuuuugo myślałem. Niby nic nie biję, ale co może mieć reg. AA,TT,JJ nie ma, AJ raczej tez nie bo 3bet PF, może ATs. ATo to raczej fold PF na squeeze. Sizing na turn słaby, czy grałby tak AT,88? Dosyć dużo pytań, ale z mojego doświadczenia z fishem w pocie nawet z tak małym stackiem i na draw heavy board sizing na turn by był wyższy. PF on bardzo długo myślał czy dołożyć i bardzo mi tu wyglądał na pocket pair, więc byłem świadomy, że może mi tu pokazać 55. Ja jestem capped na AK i AQ i wiem że on jest dobrym graczem, więc mnie na to prawdopodobnie obstawił i postanowił mnie z tego wyrzucić. Z GTO chyba musi być call, bo ja jestem na topie swojego rangu. Ja nie gram GTO, ale gdy to wszystko ze sobą połączyłem i stwierdziłem, że to tylko 55 może być to zdecydowałem się na sprawdzenie mimo wszystko. Wszystko się sprawdziło, ale btw jakbym zobaczył tu 55 to pewnie pozamykałbym stoły:f_biggrin:

4. W sumie jeszcze jedna ręka bo kareta:coolface:
Poker Stars, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 4 Players

SB: $23.65 (94.6 bb)
BB: $38.32 (153.3 bb)
Hero (CO): $29.40 (117.6 bb)
BTN: $15.92 (63.7 bb)

Preflop: Hero is CO with 7 7
Hero raises to $0.62, BTN calls $0.62, SB folds, BB raises to $3.25, Hero calls $2.63, BTN folds

Flop: ($7.22) 7 A 6 (2 players)
BB checks, Hero bets $3, BB calls $3

Turn: ($13.22) K (2 players)
BB checks, Hero bets $7, BB calls $7

River: ($27.22) 7 (2 players)
BB checks, Hero bets $16.15 and is all-in, BB calls $16.15

Results:

Spoiler

$59.52 pot ($1.00 rake)
Final Board: 7 A 6 K 7
BB mucked A J and lost (-$29.40 net)
Hero showed 7 7 and won $58.52 ($29.12 net)

BTN to fish, BB reg. Rzadko sprawdzam to PF, pewnie jakieś 20-30% czasu, ale tu postanowiłem dołożyć. Jesteśmy 4-handed, mam pozycję na agresora i fish może się dołożyć. Dokładam o wiele chętniej gdyby fish miał pełnego stacka. Na flopie koleś już praktycznie się cappuje. Zagrałem mało, bo ma duży, około 65% x/f w 3betowanych pulach i chciałem coś wyindukować od blefów. Teraz jak o tym myślę, to można było zagrać jakieś 3,75 chociaż bo jak ma jakieś 88-KK to i tak sprawdzi tylko jednego beta pewnie, więc można trochę wyżej. Ax zapłaci 2-3 razy, zależy co ma w głowie przeciwnik. W każdym razie ten sizing to detal i nie ma co tego roztrząsać. Na turn bardzo słaba karta, bo uzupełnia KK. Ax bez:spade: zagra raczej x/f. Zabetowałem tak, żeby właśnie zachęcić do sprawdzenia AQ,AJ,AT... Jestem ciekawy co powinienem tutaj robić na ship na turnie. Dopiero bym miał mindfucka. Niby może mieć jakieś slowplayowane AA, KK też ma, AK raczej nie. Pewnie nie zamieni w blef Ax, więc chyba fold by poszedł. Nie wiem co bym zrobił w trakcie grania. Na river samo się gra. Jego call myślę jest ok. Potencjalne flushe praktycznie wszystkie poblokowane. Założył pewnie, że AA,KK gram 4bet, co niekoniecznie jest prawdą, gdy mogę wciągnąć fisha. Anyway KK nie mam, bo nie betuję flopa. Zostaje niewiele kombinacji 66,77, może 67, które słusznie można ograniczyć u mnie. Jak wspomniałem nie zawsze z tym dokładam, a raczej rzadziej niż częściej. Runnout dobry do blefu, więc myślę, że dobrze to zagrał.

Było jeszcze odrobinę złych calli na river, na których można było zaoszczędzić parę $, ale sesja mi się podobała. Prawie 4BI wpadły. Podsumowując weekend wypadł bardzo dobrze. Można było lepiej niektóre ręce zagrać, ale 12BI w 3 dni, rozgrywając raczej niskie volume jest dla mnie świetnym wynikiem. Teraz pewnie czekają mnie 4 dni mordowania się z regami:rage: Skilla można podszkolić chociaż.

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Dzisiaj mega krótka sesja, niecała godzinka. Ograłem chyba wszystkie fishki przy stołach, coś tam jeszcze od bardzo tight regów, których łatwo się blefowało i wyszedłem poirytowany. Ciężko było znaleźć na stałe chociaż 4 stoły. Co chwila musiałem zamykać i otwierać nowe, aż w końcu mi się znudziło. Miałem ze dwa stoły jeszcze z fishkami po 40BB~, ale muszę mieć przynajmniej jakieś ciekawe 4, a już się nie chciało szukać. Porobię dzisiaj coś na uczelnie najwyżej.:f_thumbsup:

Jakieś ciekawe rączki się w sumie trafiły:
1.

SB: $32.58 (130.3 bb)
BB: $27.88 (111.5 bb)
UTG: $25.49 (102 bb)
MP: $58.72 (234.9 bb)
CO: $29 (116 bb)

Preflop: Hero is BTN with 3 3
UTG raises to $0.75, 2 folds, Hero calls $0.75, SB folds, BB calls $0.50

Flop: ($2.35) 4 3 6 (3 players)
BB bets $1.50, UTG raises to $3.50, Hero calls $3.50, BB folds

Turn: ($10.85) 9 (2 players)
UTG checks, Hero checks

River: ($10.85) Q (2 players)
UTG checks, Hero bets $9.50, UTG raises to $21.24 and is all-in, Hero calls $11.25 and is all-in

Results:

Spoiler

$52.35 pot ($2.00 rake)
Final Board: 4 3 6 9 Q
UTG showed A A and won $0.00 (-$25 net)
Hero showed 3 3 and won $50.35 ($25.35 net)

Się trochę zajebałem w tym pocie, ale to zaraz. UTG otwiera 14% rąk z tej pozycji, BB donk bet 20%, UTG raise donk bet 41%. Ogólnie to ja myślałem, że to ja otwierałem a tamci byli na blindach. Nie wiem w sumie czemu tak pomyślałem, jak wspomniałem, się zajebałem trochę:f_biggrin:. Przez to trochę źle czytałem zakresy. Raise donk beta odczytałem bardzo mocno i dałem mu tutaj 44,66,57 i ewentualnie blefy i w sumie powinienem foldować. Koleś jest bardzo agresywny, ale też jest nitem 17/14, więc ciężko nie być agresywny jak się gra takim zakresem. Dlatego też przeczekałem turna, bo on jest zdolny do x/r z nutsami. Dopiero na river zobaczyłem, że to on otworzył z UTG, a to sporo zmienia. Jego zakres na flopie jest o wiele szerszy. Spokojnie gra tak overparki wysokie, 57 nie ma w rangu, więc bije mnie tylko 44 i 66. W takim razie call jest jak najbardziej ok, ale powinien być bet/fold turn i ship river myślę. Na river chciałem się ratować wysokim value betem od KK,AA, może JJ,TT. Jego linia wygląda mega mocno, ale ja po jego linii nie miałem ochoty mu wierzyć w większego seta. Stwierdziłem, że jak ma to trudno. X/R u niego to 9%, co jak na te stawki jest dosyć wysoką liczbą i postanowiłem zagrać call. Do końca nie wiem czy ok, na chacie powiedział, że chciał mnie zrzucić z seta. Wszystko fajnie tylko dobrze jest przy okazji coś repować.:appl: Moim zdaniem on tu praktycznie zawsze betuje seta na river po prostu, bo za często dostanie xback. Ja nigdy nie zagram tak seta, no chyba, że tak jak w tym przypadku źle ocenię PF:facepalm: Na jego miejscu grałbym x/c river z tym AA, bo obstawiłbym siebie na jakieś 56, czy coś. Dobrze, że ta chwila nieuwagi dała mi nawet prawdopodobnie zarobić więcej:profit:

2.

SB: $25.73 (102.9 bb)
Hero (BB): $28.17 (112.7 bb)
MP: $25.35 (101.4 bb)
CO: $19.46 (77.8 bb)
BTN: $8.60 (34.4 bb)

Preflop: Hero is BB with 5 7
MP folds, CO raises to $0.50, 2 folds, Hero calls $0.25

Flop: ($1.10) 2 5 J (2 players)
Hero checks, CO bets $0.75, Hero calls $0.75

Turn: ($2.60) 3 (2 players)
Hero checks, CO bets $1.50, Hero calls $1.50

River: ($5.60) 3 (2 players)
Hero checks, CO bets $3.25, Hero calls $3.25

Results:

Spoiler

$12.10 pot ($0.54 rake)
Final Board: 2 5 J 3 3
Hero showed 5 7 and won $11.56 ($5.56 net)
CO showed Q T and lost (-$6 net)

Kolejny calldown na fisha podobny do wczorajszego. Z BTN i CO fishek gra po 50% rąk. Na rega tego nie zrzucam często PF, więc na fishka tym bardziej. No i decyzja już była podjęta na flopie. Na dobrych kartach calldown, bo koleś wali tylko 50% flop, ale zawsze poprawia turn i river, a tak z 200 rąk już było na niego. Myślę, że x/c F i foldowanie na T lub river na takich kartach to poważny leak. Narazie ta strategia działa, zobaczymy jak będzie dalej. Zdarzyły się oczywiście też wpadki, żeby nie było, że zawsze mi taki calldown wychodzi:D

3.

SB: $47.40 (189.6 bb)
BB: $25.88 (103.5 bb)
UTG: $24.30 (97.2 bb)
Hero (MP): $35.20 (140.8 bb)
CO: $25.53 (102.1 bb)
BTN: $25 (100 bb)

Preflop: Hero is MP with 4 4
UTG folds, Hero raises to $0.75, CO calls $0.75, BTN folds, SB raises to $2.50, BB folds, Hero calls $1.75, CO folds

Flop: ($6) Q Q T (2 players)
SB bets $2.86, Hero raises to $7, SB folds

Results:

Spoiler

$11.72 pot ($0.53 rake)
Final Board: Q Q T
SB mucked and lost (-$5.36 net)
Hero mucked 4 4 and won $11.19 ($5.83 net)

Squeezer wygląda na mega nita 17/10 z 3betem 1,5 i to z każdej pozycji. Próbka tylko 250 rąk, ale coś tam już widać. PF dał dobre oddsy pod sprawdzanie seta + często spłaci, bo pewnie ma grubo. Zawsze cbetuje flopy i postanowiłem zobaczyć jak zareaguje na raise, bo wydawało mi się, że może zagrać b/f nawet z AA i KK. Co miał, nie wiem, ale podoba mi się takie zagranie, szczególnie na takim boardzie vs nit. Tutaj nawet mu AQ do zakresu nie dawałem, więc wystawienie go na próbę jest całkiem ok myślę. Jak wyrzucam AK to też jest spoko.

4 i 5. Nie wiedziałem, że mam taki respekt przy stole:coolface:

SB: $28.25 (113 bb)
BB: $17.85 (71.4 bb)
UTG: $25 (100 bb)
MP: $28.89 (115.6 bb)
CO: $18.37 (73.5 bb)
Hero (BTN): $29.54 (118.2 bb)

Preflop: Hero is BTN with 5 A
3 folds, Hero raises to $0.50, SB folds, BB calls $0.25

Flop: ($1.10) Q 7 K (2 players)
BB checks, Hero checks

Turn: ($1.10) J (2 players)
BB checks, Hero checks

River: ($1.10) 9 (2 players)
BB folds

Results:

Spoiler

$1.10 pot ($0.05 rake)
Final Board: Q 7 K J 9
BB mucked and lost (-$0.50 net)

SB: $20.27 (81.1 bb)
BB: $26.84 (107.4 bb)
UTG: $25.87 (103.5 bb)
MP: $18.46 (73.8 bb)
Hero (CO): $32.09 (128.4 bb)
BTN: $26.34 (105.4 bb)

Preflop: Hero is CO with 6 8
2 folds, Hero raises to $0.62, BTN folds, SB calls $0.52, BB folds

Flop: ($1.49) 2 2 Q (2 players)
SB checks, Hero checks

Turn: ($1.49) 9 (2 players)
SB folds

Results:

Spoiler

$1.49 pot ($0.07 rake)
Final Board: 2 2 Q 9
SB mucked and lost (-$0.62 net)

Bo największe fold equity to check wywołuje, mówie wam:profit:

W sumie podsumuje ostatnie dni jakimś wykresem i lecę model ekonometryczny robić. Zawsze to potem będzie lżej jak wcześniej zacznę go robić. Się przyzwyczaiłem do zasypiania gdzieś o 2, to pewnie nie zasnę wcześniej. Potem narzekam, że za długo śpię:appl:

Takie coś stworzyłem od początku stycznia, póki co:

Volume słabiutkie, ale tym to nigdy nie grzeszyłem. Dlatego tak bardzo skupiam się na szlifowaniu winratu i table selection. Zauważyłem, że na każdym limicie, jak tylko uda mi się opanować czerwoną linię, żeby chociaż na niej nie tracić, to osiągam niezłe zyski. Coś w tym musi być.

Odpowiedz
Cytat
Skibcio
PokerStrategist

Przy takim bb/100 volume by mi nie przeszkadzało _biggrin:

Odpowiedz
Cytat
Sowiczek Autor wątku
Sowiczek
Oldschool Grinder

Bloga nie odpuściłem. Po prostu mało grałem, bo zapieprz na uczelni. Teraz się tydzień trafił gdzie będę mógł pograć i za tydzień znowu krótka przerwa pewnie będzie. Spodziewałem się tego, aczkolwiek wkurwiłem się, że musiałem odpuścić przy takim upswingu. W sumie to się nie utrzymał, bo w ostatnich dwóch sesjach przed przerwą wtopiłem z 5-6BI. Z tego co pamiętam to dziwaczne dosyć sesje to były. Gra mi się podobała bardziej niż niektóre z poprzednich, zakończonych profitem. Plusem tego jest na pewno mindset, który wyglądał świetnie w trakcie tych rozdań. Przy jakichś coolerach, czy bad beatach pojawiał się taki lekki grymas twarzy, rozczarowanie, ale automatycznie skupiałem się na kolejnych rozdaniach. Fajnie, że nawet już przy analizie nawet nie zerkam na takie rozdania. Szkoda czasu na analizowanie takich rąk.

Niestety shootowanie NL50 muszę zostawić na luty, niepotrzebny mi kolejny stres w tym miesiącu:f_biggrin: Nie żebym się czymś stresował w życiu, ale chcę z takim dobrym pierdolnięciem wjechać w ten limit, a do tego muszę być wypoczęty i na maxa skoncentrowany. Na chwilę obecną o wypoczęciu to sobie mogę pomarzyć:why:

Wczoraj wróciłem na stoły i na początku lekko w dupę, ale ogólnie sesja mi się podobała. Dzisiaj też usiadłem i już na +. Dziwna sprawa, ale cały profit to czerwona linia, co mi się mega rzadko zdarza. W sumie zacząłem trochę agresywniej grać, ale czy to się przełoży na lepsze wyniki, to nie wiem. Taki trochę eksperyment. Jak się ma bankroll dający komfort, to kto zabroni:coolface: Ciekawe rozdania niektóre były, ale za długo trwa takie wklejanie i analizowanie tego na blogu, więc takie swoje standardowe prowadzenie bloga zacznę jak wyjdę na prostą z innymi rzeczami.

Napisane przez Skibcio
Przy takim bb/100 volume by mi nie przeszkadzało _biggrin:

Gdyby do końca się utrzymało to mi też.:f_drink: W sumie to po cichu liczyłem na 15bb/100 przy takim początku. Na ten moment przy 11k rękach spadło do jakichś 12bb/100, więc jest zadowalająco. Cieszy fakt, że dalej widzę rzeczy do poprawy w grze, więc potencjalnie są jakieś zapasy:s_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
DarekFCB
Poker Player

no ladnie , a ja tu dopiero pierwszy raz ...

Odpowiedz
Cytat