Siemka. Zdaje sobie sprawę, że to nie bedzie łatwe aby zmienić system oceniania na całym forum, ale chcę się podzielić sugestią.
Mianowicie - Czy nie lepiej byłoby gdyby oceny Thumb up i Thumb down NIE były anonimowe ?
Uważam że oceny byłyby dawane wtedy bardziej przemyślanie to jest 1 sprawa a druga myśle że nawet istotniejsza mielibyśmy swiadomość przez kogo jesteśmy chwaleni bądź hejtowani i na tej podstawie moglibysmy ocenić czy się tym "przejmować czy nie" np. jesli powiedzmy ocenie jakieś rozdanie i dostane Thumb down od np. Rushera czy innego trenera to wiem że raczej nie zrobiłem tego poprawnie (i odwrotnie). Ale jesli dostane to od jakiegos internetowego hejtera bądź kogoś kto pawa nienawiścią do mnie z jakiś powodów to mam mniej wiecej pogląd ile warta jest taka ocena. Taka moja luźna sugestia, nie jest to jakiś wielka sprawa ale mogłaby troche zwiekszyć wartość tych ocen a conajmniej ich wiarygodność. pozdro.
Hej,
Przeniosłem twój wątek do feedbacku, bo to jest jednak feedback/propozycja zmian, a nie luźna dyskusja
Odnośnie tego, czy łapki w górę i w dół powinny być anonimowe zdania były podzielone. Jeszcze przed ich pojawieniem o tym dyskutowaliśmy, a także o tym czy powinny być łapki w dół, czy same "like". Obawy dotyczyły właśnie nadużywania minusów do obniżania oceny wartościowych postów lub np. nagonki na jakiegoś usera.
Ja także wolałbym, aby te oceny nie były anonimowe, ale rozumiem powody dla których zostało to tak wprowadzone, m.in. anonimowość. Jeśli ktoś chce wyrazić swoje zdanie w sposób jawny może napisać posta, czy nawet krótkie "popieram przedmówcę" itp. Dlatego niektóre promocje robiliśmy z jawnym głosowaniem przez posty, aby ta anonimowość nie była w sposób nieuczciwy wykorzystywana.
Zauważ także, że z reguły te łapki w górę/dół nie są jakoś źle wykorzystywane. Zawsze znajdzie się jakaś osoba, która bezpodstawnie będzie ciebie lub inną osobę krytykować, ale 1-2 łapkami w dół bym się jakoś specjalnie nie przejmował. Muszę też przyznać, że nie spodziewałem się tego, że użytkownicy będą z nich tak dobrze korzystać (pomijając sporadycznych hejterów). Zobacz jak plusowane są posty np. Chester20o, który swoimi postami wyrobił sobie świetną opinię na forum. Chciałem napisać o osobach, które same siebie podkopują na forum i później prawie zawsze mają te łapki w dół, ale nickami nie będę rzucać, sami to widzicie na forum.
Więc jeśli nic się w najbliższym i dalszym czasie nie zmieni to i ja nie widzę teraz pilnej potrzeby zmiany tego systemu ocenienia postów.
Dzięki za propozycję
Jeśli ktokolwiek przejmuje się tym, że jakakolwiek osoba z bylejakiego powodu daje minusa i czuje się z tym źle, że go ktoś ocenia, to nie powinien w ogóle się publicznie wypowiadać na jakimkolwiek forum.
No chyba, że psychologicznym w dziale 'samoocena i ego'.
Spoko. Rzeczywiscie ma to sens bo spod anonimowosci mozna wyjsc piszac koment a nie zauwazylem zeby hejterzy i trolle przejmowali to forum (mimo wszelkich negatywnych opini uwazam ze jednak jak na internet jest tu wysoki poziom merytoryki) Na pewno najgorszym rozwiazaniem bedzie wprowadzenie "politycznie poprawnych" samych lapek w gore cos ala judebook. Wtedy minusy przenioslyby sie w komentarze i mielibysmy wiecej hejtu "pisanego"