Przejdź do forum
Bycie pro || HU ca...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Bycie pro || HU cash - nowy blog

217 Posty
62 Użytkownicy
0 Reakcje
13.4 K Wyświetlenia
Atalol

O mnie:
Nazywam się Paweł i mam 25lat. Jestem po liceum i lubię gry komputerowe, siłownię, zdrowy tryb życia, science fiction no i pokera, a najważniejsze w życiu dla mnie to żeby być szczęśliwym. Jestem introwertykiem (na 90% - musze przeczytać książkę "quiet" to się upewnię) więc mam niewielu znajomych ale za to staram się z nimi blisko trzymać. Na siłownię chodzę 3x w tygodniu i do tego w domu coś ćwiczę. Oprócz tego jestem bezrobotny więc czasu mam trochę. Nie lubię mowić o sobie, że jestem zawodowym pokerzystą, bo wydaje mi się, że do prawdziwego profesjonalizmu mi dużo brakuje. W każdym razie utrzymuję się już od jakiegoś roku z pieniędzy z pokera.
Jakoś koło sierpnia miałem w planach z narzeczoną(będzie bronić magistra w lipcu) jechać na stałe za granicę do pracy. Mysleliśmy o Wiedniu, ale okazało się że mój dobry przyjaciel jedzie też jakoś w tym terminie do Portugalii i zaproponował mi dobrą ofertę pracy. Jesteśmy wraz z moją dziewczyną w trakcie podejmowania decyzji.
Plan do wyjazdu był taki, że dalej gram w pokera i ile zarobię to będzie(jaki chillout, nie? :D). Ostatnio wpadły mi dwa fajne wyniki i w głowie zaczeło mi świtać, że może uda się mi grać za granicą jak zbuduję odpowiedni bankroll i skill do wyjazdu. Z tym postanowieniem wziąłem się jeszcze poważniej do organizowania swojego czasu i do tematu edukacji pokerowej.
No własnie.. Edukacja pokerowa.. Do tej pory (gram w pokera z 3 lata) ograniczała się ona do oglądania filmików na PS.com raz na jakiś czas i .. grania. To jest jeden z głównych powodów do założenia tego bloga.

O blogu:
Celem tego bloga jest rozliczanie się z pracy nad grą, cotygodniowych celów(zobowiązuje się do MINIMUM jednego wpisu w tygodniu) jak i "pokazanie że się da" i ewentualne zmotywowanie innych osób do zwiększenia samodyscypliny i pracy nad sobą. Sam czytając wiele blogów czerpałem z nich ciągłą motywację i dlatego chciałbym coś dać od siebie dla społeczności pokerstrategy.

Pokerowo:
Gram na starsach 1,35$-16,5$ MTT i do tego zaczynam dorzucać 180SNG oraz kilka MTT na PKR. Mój poziom pokera określam na późno-początkujący.

Cele Długo terminowe:

Mieć mega samodyscyplinę i mindset z żelaza
Klata i kaloryfer też z żelaza :D
Bardzo dużo uczyć się teorii
Grać mid stakes MTT na Pokerstars
Zarabiać więcej niż wydaję, odkładać trochę i inwestować
Być szczęśliwym

Cele na przyszły tydzień:

Minimum 10h teorii
Przeczytać poker math that matters do końca
Oglądnąć 2 filmiki z 180t
Minimum 35h gry
Gruby ship _biggrin:
Ustalić cele na następny tydzień

Mógłbym jeszcze pisać dużo o sobie i w ogóle ale pewnie to nikogo aż tak nie interesuje, a pozatym wyszła już niezła ściana tekstu więc zakończe tylko cytatem:

"Dużo od siebie wymagajcie" – trener pokerstrategy*

*Ciekawe czy ktoś zgadnie który.. :)

Odpowiedz
Cytat
216 odpowiedzi
hustler9

kropeczka :challenge
jaki masz nick na starsach?

Odpowiedz
Cytat
Atalol Autor wątku
Atalol

Witam, taki sam ;)

Odpowiedz
Cytat
Atalol Autor wątku
Atalol

Mam właśnie za sobą około godziny i 45 minut pracy nad rękami, które wczoraj oznaczyłem i zaraz biorę się za czytanie "poker math that matters", ale najpierw chciałem napisać, że od wczoraj lepiej w głowie sobie ułożyłem drogę, która mnie czeka i oto co mi wyszło:

Droga do midstakes MTT -> do wyjazdu wymiatam na 2,5$ i 4,5$ 180Man -> do końca roku miażdżę 7,5$ i 15$ 180Man'y -> od przyszłego roku mam mieć około 20k rolla i siadam na low/mid MTT i stamtąd już tylko w górę :)

Zapisałem się do seminariów z 180tek które prowadzi nasz trener GuZZZ i mam zamiar grać w sesji tylko 180many plus MTT na PKR.

Mam już pomysł na niedzielny wpis - napisze jak wygląda mój tydzień. Zobaczymy czy się komuś spodoba(o ile ktoś to w ogóle czyta).

Na koniec mały bonus:

Dostałem dziś dziwnego maila od bliskiego przyjaciela(notabene tego który mi wyjazd do Portugali zaproponował). Mail mianowicie miał tytuł "Przemyśl" a w załączniku było takie zdjęcie:

Spoiler

Od razu dodam, mój przyjaciel to bardzo inteligentny gość i wiem, że miał dobre chęci. Nieraz przy piwie żartowaliśmy że się hazarduję i że żyję na krawędzi no ale chyba dla niego to nie są do końca takie żarty(chociaż wiele razy starałem się tłumaczyć mu i reszcie znajomych na spokojnie, że poker to sport). Na początku myślałem, że może sobie żartuje ale zaraz dotarło do mnie, że on po prostu ma takie pojęcie o pokerze jak przeciętny polak i na dodatek pewnie się o mnie martwi.

Zdecydowałem się dlatego, że wykorzystam wszystko czego się dowiedziałem o kontaktach międzyludzkich z książki Dale'a Carnegie'a "Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi" (tak nawiasem mówiąc uważam, że jeżeli każdy miałby w życiu przeczytać tylko jedną książkę to powinna być to właśnie ona - genialnie napisana i podaje na tacy jedną z najważniejszych umiejętności jakie można zdobyć) i napisze do niego wiadomość, która może choć trochę go uspokoi :)

Oto co mi wyszło:

Spoiler

Cześć,

Rozumiem, że się o mnie martwisz - widzę, że boli Cię, jak (według Ciebie) marnuję sobie życie. Mogę Cię zapewnić, że doceniam to. Dlatego jeżeli kiedykolwiek chciałbyś porozmawiać na poważnie o pokerze, żeby zrozumieć temat to z chęcią Ci wytłumaczę na czym to polega. Jak będziesz chciał kiedyś posłuchać i zrozumieć nowoczesny sposób inwestowania pieniędzy to podzielę się z Tobą moją wiedzą :)
Na razie jednak mogę Cię zapewnić, że mam wszystko pod kontrolą i uważnie dozuję za jaką sumę gram - nigdy nie jest to więcej niż 1% moich całych pieniędzy przeznaczonych na pokera (które są osobno wyznaczone niż moje pieniądze na życie).
Wiem, że wysłałeś mi tą kampanię urzędu skarbowego ponieważ się o mnie martwisz - rozumiem to i doceniam. Chciałbym Cię zapewnić, że naprawdę nie masz się czym przejmować a zarazem podziękować Ci za zainteresowanie się mną jak i tematem pokera.

Z poważaniem,
Moje imię i nazwisko

Nie wiem czy kogoś to interesuję ale wydaje mi się, że następnym razem jak ktoś was skrytykuje za granie w pokera zamiast się bronić, postaracie się zrozumieć co kieruję drugą osobą.

PS. Nie twierdzę, że ja jestem jakimś guru w kontaktach z ludźmi, czy nawet, że ten mail mi wyszedł niesamowicie dobrze. Wam zostawiam ocenę i przemyślenia :)

Odpowiedz
Cytat
SugaReal

.

Odpowiedz
Cytat
CuAt69UsdSnG

Przejrzałem Cię na SharkScope i podpowiem Ci, że:
-musisz zrezygnować z Turbosów 10$+ bo przy p* fieldach swingi są po 500BI, a będąc początkującym masz bardzo mały edge w turbo grach
-skup się i rozwijaj regular freezouty bo to na nich kręci się największy i najstabilniejszy profit
-w MTT 1% wszystkich pieniędzy to mega gamblerka, polecam mieć min 500x avrage buyin
powodzenia!
:)

Odpowiedz
Cytat
trymer

"Dużo od siebie wymagajcie" – trener pokerstrategy*

Spoiler

Yac ofc :pokerface:

Odpowiedz
Cytat
Atalol Autor wątku
Atalol

Dzięki za rady :sdrink

Teraz i tak się przerzucam na te 180man'y (a na nie mam z 1000 avBI rolla :D ) bo wczoraj jak grałem sesje tez doszedłem do wniosku, że z hotterów za 11 i 16 zrezygnować muszę i tak właśnie się zrodził zarys mojej drogi, którą dziś zaplanowałem(w poprzednim poście).

W sumie na PKR mam 190avBI'ów tylko, ale tam jest mega fishernia plus fieldy około 180osób tak, że myślę że spoko. _biggrin:

Zobaczymy jak będzie i co GuZZZ powie co do bankroll management, ale jeszcze raz dzięki za rady Kajtek _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Atalol Autor wątku
Atalol

@ trymer

No i od razu zgadł.. :nh

Odpowiedz
Cytat
xTcWarMaster

Napisane przez Atalol
(chociaż wiele razy starałem się tłumaczyć mu i reszcie znajomych na spokojnie, że poker to sport).

Nie warto ;p. Czasem się spotkasz z bardzo negatywnymi komentarzami, i zobaczysz jak niektórzy ludzie nawet Ci których lubisz są twardo głowi i żaden argument nie ważne jak poparty jak udowodniony nie trafia...

Odpowiedz
Cytat
Atalol Autor wątku
Atalol

@xTcWarMaster

Masz całkowitą rację :) Ja już(po wielu porażkach) podchodzę do takiej rozmowy na luzie - nikogo nie staram się przekonać. Po prostu przedstawiam mój punkt widzenia i słucham rozmówcy. Albo się przekona, albo nie. Ale musi to zrobić sam, a przynajmniej tak uważam.

Dzisiaj sesja 40-50 SNG i jeden FT :ayfkm: _biggrin: 3-4 ITM.. także jest moc jak na pierwszą sesje 180man SNG. A nadodatek dowaliłem sobie roboty bo po drodze chyba z 40-50 rąk zaznaczyłem do analizy.. _o: także jutro czeka mnie długa przeprawa z HRC i equilabem. Dobrze że wieczorem wychodzę do znajomych to jutro nie dojdą mi nowe ręce przynajmniej. Coś mi się wydaje, że z tymi 2 dni się pobawię co najmniej.. :challenge

+6 godzin gry i idę czytać książkę.

Odpowiedz
Cytat
GuZZZ85

Powodzenia, pomogę szczerze i z radością w realizacji celów :)

skontaktuj się skype ze mną i podeślij ze 2-3 fajne łapy ;)

Odpowiedz
Cytat
Atalol Autor wątku
Atalol

Dobra, jestem po standardowym poranku wtorkowym (ćwiczenia, rutyna itp.) i do tego przez godzinę poprzeglądałem trochę rąk z wczoraj - resztę zostawię na jutro - a także oglądnąłem 1 filmik ze 180man. Może jeszcze zrobię sobie godzinkę z handami ale teraz przerwa(a jak nie zrobie to na dziś koniec :) ). wieczorem wyjście ze znajomymi także oderwę się trochę od pushing/calling/izo range'ów oO

Co do "analizy" rąk którą robię - jest ona co najwyżej podstawowa, ponieważ polega na zobaczeniu co się stało w danej ręce, wbiciu w equilaba range'u jaki tam uważam, że powinienem grać i na sprawdzeniu tego w HRC. W ten sposób jedna ręka zajmuje 3-5minut ale nie jest jest to zbyt dokładne. Na pewno zmienię metodę po paru treningach z seminariów jak już się nauczę jak należy się uczyć. _biggrin: Już nie mogę się doczekać ale na razie uważam że lepiej żebym tak sobie calling/pushing range trenował niż się opie*dalał _cool:

Edit: @GuZZZ Dzięki, razem z Tobą zmiażdżę te stawki _cool: _cool: _cool:

Odpowiedz
Cytat
Atalol Autor wątku
Atalol

Na szybko: +1 filmik ze 180man. Chciałem robić review dalej ale wpadłem najpierw na genialny pomysł z update'owac HM2 i okazało się po tym, że nie mam żadnych rąk oznaczonych.. Następnym razem update PO session review. Zacząłem co prawda jeden turek sobie cały przeglądać ale nie mogłem się skoncentrować więc poszedłem się przespać na godzinkę żeby na sesję być świeży. Idę grindzić _cool:

Odpowiedz
Cytat
Atalol Autor wątku
Atalol

Jestem po 1h45min przeglądania rąk ze wczoraj. Wydawało mi się że zagrałem ok wczoraj jak się kładłem ale po tym SR widzę, że muszę popracować nad push/fold/call strasznie dużo. Wydrukuję dziś sobie matrycę kart żeby lepiej móc w trakcie gry sobie wyobrazić range. Oglądnę jeszcze dziś filmik jakiś i postaram się podgonić książkę, którą czytam("Nowoczesne zasady odżywiania") bo chcę jaknajszybciej wprowadzić niektóre rzeczy stamtąd i wziąć się jeszcze bardziej za pracę nad grą bo jestem SŁABY!!! "Poker math that matters" skończone.
Wieczór wolny z moją dziewczyną.

I rączka z wczoraj:

Spoiler

MP1: t1500 1 BBs - VPIP: 21, PFR: 16, 3B: 2, AF: 0,0, Hands: 146
MP2: t1490 1 BBs - VPIP: 38, PFR: 18, 3B: 0, AF: 4,5, Hands: 40
CO: t1470 1 BBs - VPIP: 11, PFR: 9, 3B: 2, AF: 2,0, Hands: 116
Hero (BTN): t1470 1 BBs - VPIP: 14, PFR: 11, 3B: 6, AF: 2,6, Hands: 60787
SB: t1480 1 BBs - VPIP: 15, PFR: 10, 3B: 4, AF: 2,5, Hands: 165
BB: t1530 1 BBs - VPIP: 10, PFR: 8, 3B: 4, AF: 0,0, Hands: 48
UTG: t1710 1 BBs - VPIP: 33, PFR: 18, 3B: 9, AF: 0,9, Hands: 51
UTG+1: t1530 1 BBs - VPIP: 13, PFR: 11, 3B: 7, AF: 7,5, Hands: 282
UTG+2: t1320 1 BBs - VPIP: 12, PFR: 9, 3B: 6, AF: 0,7, Hands: 101

Pre Flop: (t0) Hero is BTN with T :spade: Q :spade:
4 folds, MP2 calls t0, 1 fold, Hero raises to t60, 2 folds, MP2 calls t60

Flop: (t120) T :diamond: 5 :heart: 7 :heart: (2 players)
MP2 checks, Hero bets t88, MP2 calls t88

Turn: (t296) 6 :diamond: (2 players)
MP2 bets t260, Hero ?

Chyba nie ma sensu tu sobie wmawiać, że koleś ma coś gorszego (nawet pomimo jego statów). Mógłbym tu wkleić jakiś range ale.. Na takim boardzie i na tych blindach wydaje mi się, że to easy fold. Ale jak session review pokazało - często się mylę..

Odpowiedz
Cytat
MinosTutor

.
W sumie to jest pierwszy blog MTT, jaki będę obserwował :truestory:
GL!

Odpowiedz
Cytat
venatici

Cześć,

stawiam kropę, bo już któryś raz trafiam na Twojego bloga, a wydaje się, że może być bardzo ciekawie :D

Co do pokera jako gry hazardowej. Hmm, dziwne jest to nasze społeczeństwo. Dla mnie poker nigdy nie wydawał się być grą hazardową.

Możesz przekonać swojego kolegę bardzo ciekawym argumentem. W grach hazardowych nie możesz "specjalnie" przegrać pieniędzy, a w pokerze możesz, co wyklucza go z gier hazardowych.

Nie możesz pójść do kolektury totolotka i skreślić liczby, które sprawią, że przegrasz, bo tak na prawdę każda kombinacja jaką byś nie skreślił sprawi, że masz dokładnie takie same szanse na wygranie, czy przegranie. Tak samo jest z ruletką.

Pozdrawiam i powodzenia!

Odpowiedz
Cytat
spyraman

Powodzenia w wyznaczonych celach :) Widzimy sie na treningu :sdrink

Odpowiedz
Cytat
Atalol Autor wątku
Atalol

Dzięki wszystkim :D
Nie zawiodę was _cool: _cool: _cool:

Odpowiedz
Cytat
Atalol Autor wątku
Atalol

+ 2 godziny i 40 minut teorii wczoraj.. Najpierw oglądnąłem filmik collina moshmana z 180 a potem zobaczyłem, że ma jeszcze 3 godziny do wyjścia z moją dziewczyną więc stwierdziłem, że coś jeszcze oglądnę.. Znalazłem 2 godzinny(!!!) trening ze 180 w dziale wideo i stwierdziłem :challenge

Teraz chwila przerwy, poczytam książkę oglądnę jeszcze jakiś filmik i dziś sesja od 16 bo mam mało godzin w tym tygodniu.

glhf,
Atalol

Odpowiedz
Cytat